Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van Gelder en Brandt & Levie: "Laat groenteworst ook worst zijn"

EU-verbod op vleesnamen voor plantaardige producten? "Dat zal ons worst wezen!"

Het Europese Parlement wil dat producenten van vleesvervangers geen namen meer gebruiken die verwijzen naar vlees. Bij Van Gelder groente & fruit uit Ridderkerk nemen ze die regel met een flinke korrel zout. "Dat zal ons eerlijk gezegd 'worst' wezen", zegt algemeen directeur Gerrit van Gelder met een knipoog.

© Van Gelder Nederland

Volgens Van Gelder is het verbod geen bedreiging, maar juist een kans om creatief te worden. "De opmars van verse en innovatieve plantaardige producten in ons voedingspatroon is toch niet te stoppen", aldus Van Gelder. "Dit biedt ons de mogelijkheid om samen met iedereen die streeft naar een toekomstbestendige en gezonde voedingsindustrie, op zoek te gaan naar unieke nieuwe namen voor onze heerlijke plantaardige vleesvervangers."

Paddenstoelenschnitzel en vega-rookworst
Het familiebedrijf, dat bekendstaat om zijn focus op innovatie en gezonde voeding, werkt al jaren aan plantaardige alternatieven op basis van groenten en peulvruchten. "Zo ontwikkelden wij bijvoorbeeld een heerlijke paddenstoelenschnitzel en een smaakvolle rookworst waar geen varken aan te pas komt. Dus of die worst nou wel of geen worst mag heten, dat zal ons eerlijk gezegd worst wezen", zegt Van Gelder lachend.

© Van Gelder
Foto: Vegetarische vleesvervangers van Van Gelder

Om de discussie over naamgeving op een positieve manier aan te pakken, lanceert het bedrijf een ludieke actie. In de campagne 'Dat zal ons worst wezen' roept Van Gelder consumenten op om namen te bedenken voor hun plantaardige producten. "Wij weten dat er onder consumenten die net als wij streven naar een meer plantaardige voedingsindustrie, veel betrokkenheid en creativiteit zit. Daarom nodigen wij iedereen uit om voorstellen te doen – en natuurlijk ook de 720 Europarlementariërs die in al hun wijsheid deze beslissing hebben gemaakt", zegt Van Gelder.

Grote uitdagingen
De actie heeft volgens hem een serieuze ondertoon. "We staan voor grote uitdagingen op het gebied van klimaat, biodiversiteit en stikstof. Meer plantaardig eten kan daar aantoonbaar aan bijdragen. Extra wetgeving die heldere communicatie juist bemoeilijkt, helpt niet bij het behalen van die doelstellingen."

© Van Gelder Nederland
Vegetarische vleesvervangers van Van Gelder

Inzendingen kunnen tot 31 oktober worden gestuurd naar [email protected]. De meest creatieve inzending ontvangt een doos vol vleesvervangers.

"Laat groenteworst ook worst zijn"
Afgelopen week stemde het Europees Parlement over het verbieden van termen als 'vegetarische worst' en 'plantaardige schnitzel' voor producten waar geen vlees in zit. Een meerderheid stemde voor dit voorstel. Volgens het parlement zouden vleesachtige benamingen alleen nog gebruikt mogen worden voor producten die daadwerkelijk vlees bevatten. "Een discussie die opnieuw is aangewakkerd onder invloed van de vleeslobby", aldus Brandt & Levie.

© Brandt & Levie

"Als Brandt & Levie worstmakers maken we ons zorgen. De traditionele vleesindustrie probeert een status quo te beschermen die simpelweg niet houdbaar is. Ons voedselsysteem, het klimaat en de staat van de planeet vragen juist om verandering. Beter vlees, en meer plantaardige alternatieven die mensen daadwerkelijk wíllen eten."

"Als worstmakers vinden we dat een worst gewoon een worst moet kunnen zijn. Of we die nu maken van goed gehouden dieren, groente of peulvruchten. Dit jaar introduceerden we drie smaken groenteworst, niet als marketinggimmick, maar als serieuze toevoeging aan een toekomstbestendig dieet. De industrie moet niet strijden om woorden, maar verantwoordelijkheid nemen in de transitie naar een duurzamer systeem."

Samuel Levie, co-founder Brandt & Levie: "Wij zijn enorme vleesliefhebbers en geloven dat vlees ook in de toekomst een rol blijft spelen in ons dieet. Maar het is een gotspe dat de industrie zich druk maakt over benamingen, terwijl we te maken hebben met dringende vraagstukken als klimaatverandering, dierenwelzijn en gezondheid."

Koen Regout, CEO Brandt & Levie: "Deze discussie leidt de aandacht af van wat er echt toe doet. Dat is misschien de bedoeling van de industrie. In plaats van praten over het welzijn van de miljarden dieren in de intensieve veehouderij, een verantwoord dieet en de uitstoot die omlaag moet, praten we over etiketten."

"Als Brandt & Levie zijn we van mening dat de vleeslobby niet alleen de transitie naar beter vlees en lekkerdere alternatieven vertraagt, ze zorgen er ook voor dat de vleessector als conservatief wordt bestempeld. Wij vinden het belangrijk om namens een progressievere groep slagers en producenten een tegengeluid te laten horen. Laat een worst lekker een worst zijn!"

Voor meer informatie:
Van Gelder
Krommeweg 10
2988 CB, Ridderkerk
Tel: +31(0)180 336001
[email protected]
www.vangeldernederland.nl

Brandt & Levie B.V.
Archangelkade 9
1013 BE Amsterdam
088-0442100
[email protected]
brandtenlevie.nl

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer