Zutphen riep zich deze zomer officieel uit tot eerste Biostad van Nederland. Daarmee zet de gemeente samen met inwoners, agrariërs en ondernemers een belangrijke stap naar een eerlijk, gezond en duurzaam voedselsysteem. Tijdens de landelijke Week van Ons Eten viert de gemeente dit met een uitgebreid programma.
© BioNextv.l.n.r. Paulien Hoftijzer (Bionext), Merle Koomans van den Dries (biologische foodcoop Odin), Rodger Schoester (Kwartiermaker Bio Foodservice RVO), Albert Wegman (Stichting Biostad), Wimar Jaeger (burgemeester gemeente Zutphen), Nikki van Kuijk (Greendish), Harold Zoet (gedeputeerde provincie Gelderland)
Samen bouwen aan een Biostad
In Zutphen draait Biostad om de kracht van samenwerking. De gemeente, Stichting Biostad Zutphen en de kwartiermakers van Bioregio Gelderland werken samen aan korte biologische voedselketens. Wethouder Sjoerd Wannet: "Zutphen staat bekend om de aandacht die er al jarenlang is voor de impact die voedselproductie op onze aarde heeft. Daarom past Biostad ook zo goed bij Zutphen. Met pluktuinen en ons pachtbeleid zetten wij zo ook als gemeente onze gronden in voor een biologische toekomst."
Viering Biostad Zutphen
Tijdens de Week van Ons Eten is er volop aandacht voor Biostad Zutphen: van een kookworkshop tot een bio Burgemeestersontbijt. Op donderdag volgt nog de biologische boerenmarkt in de binnenstad waar te proeven valt wat de regio te bieden heeft. En Driekant Biologische Bakkerij biedt het speciaal ontwikkelde 'Biobroodje Zutphen' aan; een lokaal broodje dat 100% biologisch is.
© BioNext
Op 8 oktober vond de viering van de Biostad vond plaats in de Sociale Oogsttuin. Daar onthulde Burgemeester Wimar Jaeger van de Biostad Zutphen in bijzijn van gedeputeerde Harold Zoet en vele aanwezigen een nieuw verkeersbord om de biostad zichtbaar te maken. Daarbij sprak hij over de concrete doelen die de stad verbindt aan het biostad-zijn:
- Convenant biologische catering en zorg: de gemeente heeft uitgesproken hierin koploper te willen zijn en stelt concrete doelen voor het vergroten van het aandeel biologische producten in de eigen inkoop. In de komende maanden wordt gewerkt aan de vorming van een convenant, waarbij lokale zorginstellingen, cateraars en bedrijven worden uitgenodigd om zich hierbij aan te sluiten.
- Sociale (biologische) pluktuinen: naast de ontwikkeling van een grote oogsttuin als vlaggenschipproject, wordt ingezet op vergroening van de openbare ruimte met biologisch geteelde gewassen (fruit, groente, kruiden).
- Duurzame pacht: in aansluiting op de actualisatie van de Visie Landelijk Gebied eind 2025, wordt in de uitvoeringsagenda opgenomen dat gewerkt wordt aan de verduurzaming van het gemeentelijk pachtbeleid, met specifieke aandacht voor biologische landbouw.
Daarnaast wordt ingezet op bewustwording en educatie: inwoners, scholen en lokale ondernemers worden actief betrokken bij workshops, rondleidingen en proeverijen om het verhaal van biologisch lokaal voedsel dichtbij huis te ervaren. Zo wordt Biostad Zutphen niet alleen zichtbaar, maar ook beleefbaar voor iedereen.
© BioNext
Betrokkenheid van inwoners
Zutphen heeft een lange traditie van lokale voedselinitiatieven: sociale tuinen, pluktuinen en markten. Stichting Biostad en de gemeente wil die beweging verder versterken en nog meer inwoners de kans geven om mee te doen. Albert Wegman, initiatiefnemer van Biostad Zutphen benadrukt: "Een Biostad is een duurzame stad die staat voor biologisch en lokaal voedsel, een stad waar bewoners samen werken aan hun gezondheid en streven naar een gezonde leefomgeving met een evenwichtige relatie tussen mens en natuur".
De Biostad blijft zich ook in de toekomst laten zien met inspirerende initiatieven. Zo kijken de biowinkels uit naar een gezamenlijke actie in november. "Want bio blijft de mooiste boodschap!"
Voor meer informatie:
Bionext
Bennekomseweg 43
6717 LL Ede
Tel.: 030 2339970
[email protected]
www.bionext.nl