Tholen - De pluk van de nieuwe cranberry-oogst op Terschelling is inmiddels weer bijna achter de rug. Na de vele regen van vorig jaar lijkt de oogst zich dit jaar weer wat te herstellen, maar Arnoud Kramer van Terschellinger Cranberries benadrukt dat het huidige seizoen toch vooral als overgangsjaar gezien moet worden. "We zijn al in september begonnen met plukken en verwachten ongeveer 55 ton te halen. Dat is een flinke verbetering ten opzichte van 8 ton van vorig jaar, maar nog niet het niveau dat we uiteindelijk willen."
© Terschellinger Cranberries
"De schade van vorig jaar werkt nog steeds door", geeft hij aan. "Door de natte periode zijn grote stukken heide afgestorven, vooral in de Koegelwieck en Douwes Plak. De cranberry is wel een moerasplant, dus die kan veel verdragen, maar de planten hebben tijd nodig om te herstellen. Daarom beschouwen we dit seizoen echt als een tussenjaar, wat niets wil zeggen over de kwaliteit, want daar zijn we zeer tevreden over. Alleen we gebruiken deze periode om onze processen te verbeteren en ons voor te bereiden op de toekomst. Bij grotere opbrengsten moet alles efficiënter verlopen: transport, opslag, verwerking. Dit jaar doen we daarom allerlei tests en verbeteringen. Dat past in het tienjarenplan dat we als bedrijf hebben opgesteld."
"Daarnaast werken we nauw samen met Staatsbosbeheer, want wij pachten onze gronden van hen, en die loopt zeer goed", gaat Arnoud verder. "De heidevelden staan onder druk door verruiging, en volgens de Europese regels moet heide echt heide blijven. Als je die niet onderhoudt, wordt het bos. Een gezonde heide is goed voor de biodiversiteit én voor onze cranberryvelden. Onze plukkers helpen daar ook bij. Wanneer ze met de hand door het veld plukken, kammen ze als het ware het oude hout omhoog. Daarna maaien we op vaste hoogte om het dode materiaal te verwijderen. Zo herstellen we de heide en krijgen de cranberryplanten weer ruimte om goed te groeien. Het is mooi dat onze werkzaamheden zo bijdragen aan natuurbeheer. Bovendien helpen zij ons met een lichte rupsmaaier die het maaisel voorzichtig afvoert zonder de ondergrond te beschadigen. Dat helpt enorm bij het onderhoud van de velden. Op deze manier creëren we een win-winsituatie voor beide partijen."

Houdbaarheid verlengen in ULO-bewaring
Wat de afzet betreft levert Terschellinger Cranberries voornamelijk aan Nederlandse en Belgische biologische ketens zoals Odin en Ekoplaza. "Onze bessen groeien in het wild, midden in een Natura 2000-gebied, en worden volledig met de hand geplukt. Dat maakt ze honderd procent biologisch. We leveren niet aan grote supermarkten; onze volumes zijn daarvoor te klein en het handwerk maakt het te kostbaar. Automatisering is geen optie, omdat we het natuurgebied niet in mogen met machines. Alles moet met de hand gebeuren. Dat is arbeidsintensief, maar het past bij onze manier van werken en het draagt bij aan goed onderhoud van het gebied. Toch kunnen we met onze huidige partners een mooie afzet realiseren."
De verkoop concentreert zich vooral op verwerkte producten zoals sap, compote en saus. De markt voor verse cranberry's is namelijk nog beperkt. "We zijn echter intensief bezig met het verbeteren van onze positie in de versmarkt. We hebben iemand die de bessen sorteert en verpakt in kleine verpakkingen. Ze worden gesorteerd op kleur, grootte en rijpheid en daarna bewaard in een ULO-omgeving, waardoor de houdbaarheid wordt verlengd. Zo kunnen we de versmarkt langer en consistenter bedienen."
© Terschellinger Cranberries
Onderscheidend in smaak en versheid
Hierbij is natuurlijk wel grote concurrentie uit bijvoorbeeld Noord-Amerika. "Toch ben ik ervan overtuigd dat de cranberry van Terschelling zich sterk onderscheidt van de geïmporteerde bessen uit Noord-Amerika. Daar worden cranberry's nat geoogst, terwijl de onze droog groeien in het wild. Dat zorgt voor veel variatie in vorm en grootte, maar ook voor een intensere, frissere smaak. Daarnaast zitten ze boordevol antioxidanten. Bovendien is onze ecologische voetafdruk veel kleiner. Onze bessen hoeven alleen maar de boot van Terschelling naar Harlingen te nemen, niet de oceaan over."
"Voor mij draait het niet alleen om ons bedrijf, maar om het hele eiland. Als het goed gaat met de cranberry en met de natuur, gaat het goed met Terschelling. We werken met veel partijen samen, en het mooie is dat iedereen nu dezelfde kant op denkt. Zowel wij als Staatsbosbeheer hebben beperkte middelen, maar door samen te werken kunnen we echt stappen zetten, waardoor ik hoop dat we in dit 'tussenjaar' een mooie basis voor de toekomst kunnen leggen."
Voor meer informatie:
Arnoud Kramer
Terschellinger Cranberries
Mersakkersweg 5
8894 KX Formerum
Tel.: 0562 448800
[email protected]
www.terschellingercranberry.nl