Tholen - Vrijdag 19 september werd de nieuwe biologische melktap van Melkveebedrijf Nijhof in Oene officieel geopend door de burgemeester van Epe, de heer Tom Horn. Voor Jessika en Dennis Nijhof markeert dit een belangrijke stap in hun wens om consumenten dichter bij de bron te brengen. "Het was heel bijzonder dat de burgemeester dit wilde doen. We hadden hem zelf benaderd, omdat we het belangrijk vinden om aandacht te krijgen voor ons verhaal. Je merkt dat zoiets meteen effect heeft: nog dezelfde dag zagen we dat het bezoek aan onze website flink steeg", vertelt Jessika.
© Biologisch Melkveebedrijf Nijhof
Gezondere dieren, gezondere melk
De omschakeling naar biologisch in 2021 was voor het echtpaar een logische keuze. Sindsdien laten ze hun melk regelmatig onderzoeken. "De samenstelling is echt veranderd. We zien minder omega-6 en meer omega-3. De meer dan 400 vetzuurpatronen die rauwe melk bevat, hebben we zien veranderen. Dat komt door de manier waarop we onze koeien voeren. We gebruiken geen maïs en geen geïmporteerde soja, maar gras, hooi, oergranen en lijnzaad. Dat is beter voor de gezondheid van de koe en uiteindelijk ook voor de melk."
Het effect is zichtbaar in de stal. "Onze koeien zijn gemiddeld anderhalf jaar ouder geworden sinds de omschakeling. Ze zijn vitaler en sterker. Dat is voor ons het belangrijkste: gezonde dieren die in harmonie met de natuur leven."
© Biologisch Melkveebedrijf Nijhof
Terug naar de oorsprong
De keuze voor een melktap past in de bredere visie van de familie Nijhof. "We willen het verhaal achter ons product delen. Als je melk meegeeft aan de melkwagen, verdwijnt dat verhaal. Niemand ziet dat de koeien hier buiten lopen, dat we zonder kunstmest werken en dat de melk echt anders is dan gangbare melk."
Ook voor het vlees willen ze consumenten bewuster maken. "Er heerst een misvatting dat melkkoeien niet geschikt zijn voor consumptie. Vaak hoor je dat het 'worstkoeien' zijn, maar wij zien dat heel anders. Het vlees van oudere koeien is juist voller en vetter van smaak. Doordat wij onze eigen koeien houden en pas slachten wanneer het natuurlijk zo ver is, kunnen we vlees met een eerlijk verhaal aanbieden."
© Biologisch Melkveebedrijf Nijhof
Uitdagingen in de omschakeling
De overstap naar biologisch bracht ook uitdagingen met zich mee, volgens Jessika. "Het eerste jaar zonder kunstmest was pittig. Het gras schoot in de stress en we haalden er bijna niets vanaf. We waren gewend alles te reguleren met kunstmest en beregening, maar het biologische systeem werkt anders. Je moet echt leren vertrouwen op de natuur."
Met kruidenrijk grasland en meer weidegang vonden de Nijhofs een nieuw evenwicht. "De koeien weiden liever in kruidenrijke percelen dan op Engels raaigras. Dat soort keuzes geeft meer rust in het systeem en uiteindelijk ook voor onszelf. Sinds we biologisch werken besteden we minder tijd aan problemen in de stal en houden we meer tijd over voor ons gezin."
Consumenten en korte keten
De reacties op de melktap zijn positief. "Veel mensen uit de regio zochten bewust naar rauwe biologische melk. Er zijn wel andere melktaps in de omgeving, maar die zijn gangbaar. Natuurlijk krijg je ook kritische reacties, maar dat hoort erbij. Wij willen vooral laten zien dat het anders kan en dat wij blij zijn met de keuzes die we maken", zegt Jessika.
Scholen tonen eveneens interesse. "Er komen klassen langs die bewust voor een biologisch bedrijf kiezen. Kinderen zien hier hoe koeien kruiden eten die goed zijn voor hun lever of weerstand. Ouders staan soms verbaasd te kijken hoe vanzelfsprekend dat werkt. Dat educatieve stuk vinden wij belangrijk: dat mensen leren waar hun eten vandaan komt en waarom die keuze ertoe doet."
© Biologisch Melkveebedrijf Nijhof
Waarde van een ander systeem
Voor de familie Nijhof gaat het niet alleen om melk en vlees, maar om een bredere visie op landbouw. "We zien dat veel boeren vastzitten in een systeem van alleen maar werken, zonder ruimte om het anders te doen. Wij gunnen die boeren dat ze kunnen ervaren dat er ook een andere manier is. Natuurlijk is het hard werken, ook in het weekend, maar dit systeem geeft meer rust. Er is meer in het leven dan koeien melken."
Ze hoopt dat de melktap helpt om het bewustzijn bij consumenten te vergroten. "Biologisch is vaak duurder, maar als je kijkt naar de gezondheidsvoordelen valt dat verschil weg. Gezonde dieren leveren gezondere producten en die keuze gun je uiteindelijk jezelf en je gezin. Voor ons is het belangrijkste dat we laten zien dat landbouw in harmonie met de natuur mogelijk is. We staan niet boven de natuur, we zijn deel van de natuur."
Voor meer informatie:
Jessika Nijhof - Kool
Biologisch Melkveebedrijf Nijhof
Grote Weteringdijk 16
8167 PR Oene
06 14 99 06 20
[email protected]
www.melkveebedrijfnijhof.nl