Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Herenboerderij Hof van Rhee in Assen viert vijfjarig bestaan

“Inmiddels produceren we biologisch voedsel voor ruim 250 gezinnen”

Tholen – Op de akkers van Herenboerderij Hof van Rhee wordt al vijf jaar samengewerkt, geoogst en gegeten. De coöperatie in Assen begon als initiatief van een groep bewoners die hun voedsel dichterbij en duurzamer wilden organiseren. Inmiddels is de boerderij uitgegroeid tot een ontmoetingsplek voor honderden gezinnen. "We hebben een stabiele boerderij met steeds betere oogsten", aldus voorzitter Erwin Staal.

© Herenboerderij Hof van Rhee

Vijf jaar ontwikkeling
De basis voor Hof van Rhee werd gelegd in 2018, toen een groep initiatiefnemers zich verenigde om een boerderij volgens het Herenboerenconcept op te zetten. Nadat de eerste 100 aspirant-leden geworven waren, konden ze van start. Op 1 november 2020 zijn we gestart met de aanleg van de boerderij. In mei 2021 hadden we de eerste oogst. "Inmiddels produceren we voor ruim 250 gezinnen, goed voor meer dan 450 monden. Elk jaar leren we bij. We leren het land beter kennen, de teeltplannen passen we waar nodig aan en zo kunnen we de oogst optimaliseren."

De boerderij verbouwt zo'n vijftig soorten groenten, aardappelen en fruit. Ook vlees en eieren maken deel uit van het pakket. "We hebben twee boeren in dienst, maar de hulp van leden blijft cruciaal. Samen houden we het onkruid onder controle, zorgen we voor het vee en oogsten we het land."

© Herenboerderij Hof van Rhee

Meer dan voedsel
De sociale waarde van de boerderij is minstens zo groot als de productie. "Ongeveer de helft van de leden helpt actief mee, of dat nu in het bestuur is of op het land. Voor sommigen is het een plek om samen koffie te drinken of bij te praten, anderen doen mee met workshops. Zo organiseren we binnenkort een theeworkshop met kruiden van eigen bodem. We bakken brood, maken jam en leren van elkaar. Het gaat veel verder dan alleen voedsel halen."

© Herenboerderij Hof van Rhee

Ook de samenwerking met maatschappelijke organisaties krijgt steeds meer vorm. "Wekelijks komen jong-dementerenden vanuit een zorginstelling helpen op het land. We willen de samenwerking met het duurzaamheidscentrum in Assen uitbreiden en via hen bijvoorbeeld schoolklassen uitnodigen, zodat kinderen leren waar hun eten vandaan komt. We verbouwen niet alleen groenten en fruit, maar hebben ook runderen, kippen, varkens en een kruidentuin. Daarmee kunnen we het hele spectrum laten zien."

© Herenboerderij Hof van Rhee

Jubileum en activiteiten
Het vijfjarig jubileum wordt dit jaar groots gevierd. "We organiseren een reeks extra activiteiten. Eind augustus is de kunstroute geopend, met werken van bijna twintig kunstenaars uit de regio, waaronder bewoners van het AZC en een zorginstelling. De expositie loopt tot eind september en trekt veel bezoekers, ook niet-leden. Eind september sluiten we af met een lustrumfeest, waarin we samen terugkijken én vooruitblikken."

© Herenboerderij Hof van Rhee
De kunstroute op Hof van Rhee is nog te bezoeken tot 27 september

Volgens Staal is dat ook een manier om nieuwe mensen te betrekken. "We merken dat mensen nieuwsgierig zijn. Door open activiteiten te organiseren laten we zien wat een Herenboerderij is en hoe bijzonder het is om samen voedsel te verbouwen."

Doorstart Herenboeren
Het faillissement van Stichting Herenboeren Nederland in juni 2025 zorgde voor vragen, maar Hof van Rhee bleef stabiel. "Voor ons veranderde er in de praktijk weinig. We zijn een zelfstandige coöperatie en de boerderij draaide gewoon door. Wel hebben we als bestuur veel tijd besteed aan het uitdenken van verschillende scenario's en communicatie met onze leden. Transparantie was daarbij belangrijk, zodat leden wisten waar ze aan toe waren. We hebben direct een informatieavond georganiseerd en nieuwsbrieven gestuurd. Daardoor is er vertrouwen gebleven en hebben we geen leden verloren. Inmiddels worden we ondersteund door de nieuwe Vereniging van Herenboerderijen."

© Herenboerderij Hof van Rhee

Toekomstplannen
Staal ziet de toekomst positief tegemoet. "We hebben een stabiele boerderij met steeds betere oogsten. Volgend jaar herhalen we een bodemstudie die vijf jaar geleden ook is uitgevoerd door hogeschool Van Hall Larenstein. Daarmee kunnen we wetenschappelijk aantonen hoe de bodemkwaliteit is verbeterd. Daarnaast doet onze biodiversiteitscommissie tellingen van onder andere vlinders, wormen en planten. Zo weten we dat de diversiteit toeneemt."

De volgende stap is verdere verduurzaming. "We willen bijvoorbeeld een potstal realiseren, zodat we de mest van onze runderen op eigen land kunnen gebruiken. Nu kopen we nog mest aan en dat gaat ten koste van circulariteit. Stap voor stap maken we de boerderij duurzamer en robuuster."

Tot slot wijst Staal op de historische waarde van de plek. "Ons land wordt al sinds de middeleeuwen gebruikt voor landbouw. Honderden jaren later verbouwen we er opnieuw voedsel, maar dan met een coöperatie van honderden gezinnen. Dat maakt het extra bijzonder – het voelt alsof de cirkel rond is."

Voor meer informatie:
Erwin Staal
Herenboerderij Hof van Rhee
Doctor Joh. Picardtweg 4
9486 TG Rhee
06 5394 6725
[email protected]
assen.herenboeren.nl

Gerelateerde artikelen → Zie meer