Voor het eerst in hun bestaan beschikt BioFreshi uit Breda dit seizoen over een eigen bonenplukker. Een belangrijke stap, vertellen Jacco van Houwelingen en Uria van der Woerdt: "Tot vorig jaar schakelden we loonbedrijf Van Dun in voor de oogst van onze sperziebonen. Zij gaven echter aan met dit werk te willen stoppen. Omdat betrouwbaarheid en 24/7 beschikbaarheid cruciaal zijn voor onze klanten, hebben we besloten de oogst in eigen beheer te nemen."
© BioFreshi
Kortere lijnen
De keuze om te investeren in een eigen plukker betekent dat BioFreshi meer grip heeft op het proces. Jacco en Uria leggen uit: "De lijntjes zijn korter met ons eigen personeel, je weet direct wat er speelt en kunt klanten en telers sneller informeren. Dat liep bij Van Dun ook goed, maar nu hebben we nog meer flexibiliteit. Voor alle partijen is dat prettig."
Kennis overdracht
De overgang verliep soepel doordat ervaren medewerkers van Van Dun hun kennis overdroegen aan het team van BioFreshi. "We hebben een mooie mix van jonge jongens uit de buurt en ervaren krachten, die door de medewerkers van Van Dun opgeleid zijn om de bonenplukker te bedienen. Die samenwerking verloopt heel goed – ze hebben ons echt geholpen om dit op de juiste manier op te bouwen. Voor specialistisch onderhoud werken we samen met een technisch bedrijf uit Kruisland", aldus Jacco en Uria.
© BioFreshi
Oogst en afzet
BioFreshi teelt zelf geen sperziebonen, maar organiseert de oogst bij biologische telers waarmee contracten zijn afgesloten. "De percelen zijn van de telers zelf, maar wij begeleiden het teeltproces en nemen de volledige afzet voor onze rekening. Vanaf het moment dat er gezaaid wordt, ligt de verantwoordelijkheid bij ons. Zo kunnen we garanderen dat de volumes aansluiten bij de vraag van onze afnemers."
De afzet is breed: BioFreshi levert aan verschillende industriële verwerkers en diepvriesbedrijven. "Vooraf weten we per klant welke volumes nodig zijn en welke specificaties gevraagd worden, bijvoorbeeld de diameter van de boontjes. Op basis daarvan wordt er gezaaid. Zo zorgen we dat de boontjes precies voldoen aan de wensen van de klant."
Positieve resultaten
Inmiddels is een groot deel van de biologische sperziebonen geoogst. "Nog twee weken en dan zit het erop," zegt Jacco. "Het einde komt in zicht, maar voorlopig hebben we nog genoeg te doen." De resultaten zijn veelbelovend, vertellen Jacco en Uria: "We zijn zeer tevreden, vooral over de opbrengsten aan het begin van het seizoen. Later in het jaar nemen die wat af, maar dat hoort erbij. Belangrijk is dat de oogst soepel verloopt, en dat is het geval. Ook de reacties van telers zijn positief: zij vinden het mooi dat we lokaal werken met jonge jongens die een goede opleiding krijgen."
© BioFreshi
Herkenbaar
Opvallend detail: de nieuwe plukker rijdt herkenbaar rond in de polder, voorzien van de logo's van BioFreshi. "Het is altijd spannend om zo'n investering te doen, maar tot nu toe bevalt het uitstekend. We hebben er alle vertrouwen in dat dit de juiste stap is geweest."
Voor meer informatie:
Bio Freshi Produce B.V.
Rithmeesterpark 14
4838 GZ Breda
Tel: 076 524 1587
[email protected]
www.biofreshi.com