Verstegen Spices & Sauces heeft samen met Schevichoven Droogt en drie telers een samenwerking voor de eerste Nederlandse regeneratieve kruidenketen ondertekend. "Goed nieuws voor de bodem en de biodiversiteit, voor telers die kiezen voor meer variatie in hun teeltplan én voor consumenten die uitkijken naar kruiden van Nederlandse bodem."
© Verstegen
Op donderdag 4 september vond de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst plaats. Dit is een samenwerking tussen kruidenverwerker Schevichoven Droogt en Verstegen Spices & Sauces als afnemer. Tijdens dit moment werd door Michel Driessen (eigenaar Verstegen), Mark Schraauwen (CEO Verstegen) en Maarten van Dam (eigenaar Schevichoven) een handtekening gezet. Daarmee is de samenwerking van start gegaan. In de komende twee jaar doorlopen de partijen een pilotfase waarin kennis wordt opgedaan en het systeem verder wordt ontwikkeld. Het gezamenlijk doel is om in 2032 samen te werken met 40 tot 50 boeren die jaarlijks circa 10 verschillende kruiden telen.
Michel Driessen over dit project: "We hopen een bijdrage te leveren om regeneratieve landbouw, oftewel natuurherstellende landbouw, steeds meer het nieuwe normaal te laten worden. Samen met andere boeren willen we van dit project een groot succes maken, zodat het voorbeeld groeit en meer boeren aansluiten."
© Verstegen
Hoe Verstegen en Schevichoven Droogt elkaar vonden in de kruidenteelt
Verstegen en Schevichoven werkten onafhankelijk van elkaar aan hetzelfde doel: een regeneratieve kruidenketen in Nederland. In 2023 startte Verstegen een pilot met peterselie, samen met Wim Stegeman en Marga Klein Swormink van Boerderij Saalland. Schevichoven onderzocht tegelijk hoe kruidenteelt op een regeneratieve manier opnieuw in Nederland kan worden geïmplementeerd. Met aandacht voor een gezond verdienmodel voor de boer én verbetering van bodemgezondheid en biodiversiteit. Omdat afzet cruciaal is voor een duurzame keten, was Schevichoven Droogt erg blij om Verstegen onderweg tegen te komen. Samen besloten zij de krachten te bundelen, zodat de hele keten van, boer tot bord, betrokken is.
Van pilot naar keten: stap voor stap opschalen
De eerste peterselie pilot toonde aan dat duurzame, lokale kruidenteelt in Nederland haalbaar is, zo geven de partners aan. Op dit succes wordt nu verder gebouwd aan een keten die regeneratief, biologisch en van Nederlandse oorsprong is. Opschalen gebeurt stap voor stap: van teelt en oogst tot verwerking, logistiek en verkoop.
© Verstegen
Uitbreiding
De eerste kruiden worden geteeld door Joost en Sanne van Zonnegoed, Wim en Marga van Saalland en Ruben van Regeneratieve Boerderij Schevichoven. Zij werken volgens regeneratieve principes: zonder chemische bestrijdingsmiddelen, met minimale grondbewerking en verhoogde gewasdiversiteit. Voor deze eerste ronde zijn bonenkruid, marjolijn, kervel, tijm, rozemarijn, oregano, salie en maggi (lavas) geselecteerd. De verwerking vindt plaats op Schevichoven met behulp van zonnepanelen en een moderne drooginstallatie, speciaal ontworpen door droogexpert Jan Diekema. Deze installatie is gericht op het maximaal behouden van geur en smaak.
Jeroen Plesman van Schevichoven zegt het volgende: "Het hogere doel van dit project is dat zoveel mogelijk boeren, ongeveer dertig, 5 hectare van hun land gaan inzetten voor de teelt van kruiden op een regeneratieve manier. Die kruiden worden vervolgens gedroogd en afgezet in Nederland.".
Het project wordt mede mogelijk gemaakt door ReGeNL. De eerste stappen van deze samenwerking zijn inmiddels gezet en zijn te volgen via de communicatiekanalen van de betrokken partners.
Voor meer informatie:
Verstegen
www.verstegen.nl