Tholen – Na een intensieve voorbereidingsperiode opende The Barn zaterdag 23 augustus een tweede vestiging in Antwerpen. Het openingsweekend overtrof alle verwachtingen. "We zijn een beetje aan het bijkomen van een heel fijn openingsweekend, veel beter dan we verwacht hadden. Ook de eerste weekdagen kwamen er heel veel klanten langs. Dat geeft enorm veel energie", aldus Bente Bruyninckx, winkelmanager bij The Barn.
© The Barn Bio Market
Berchem als logische keuze
De keuze voor Berchem lag volgens Bente voor de hand. "Berchem sprong er altijd uit. Het is een heel diverse buurt, heel bruisend en er wonen veel jonge gezinnen. In de Driekoningenstraat is van alles te doen en er zijn veel ecologische initiatieven te vinden. Van kledingwinkels, koffiebarretjes tot een kringloopwinkel. We zijn supertrots dat we daar deel van mogen uitmaken."
Dat het pand juist op de hoek met de Grote Steenweg vrij kwam, was een meevaller. "Het is een belangrijke weg om Antwerpen binnen te komen. Mensen die van buiten de stad komen, passeren hier ook, zo kunnen we biologische voeding bij veel mensen onder de aandacht brengen. We hebben echt geluk gehad dat we dit gebouw op het juiste moment zijn tegengekomen."
© The Barn Bio Market
Bouw en teamuitbreiding
Na de sleuteloverdracht in mei moest de binnenkant volledig verbouwd worden. Inmiddels draait de winkel met twaalf medewerkers en wordt uitbreiding van het team voorbereid. "Het is een stuk drukker dan verwacht, dus die uitbreiding kunnen we goed gebruiken", aldus Bente.
© The Barn Bio Market
Enthousiasme bij de opening
De districtsburgemeester was aanwezig om het lintje door te knippen. In totaal bezochten ruim 1.400 klanten de winkel tijdens het weekend. "Het totaal aantal bezoekers ligt een stuk hoger, want bijna niemand kwam alleen." De opening trok zowel bestaande klanten uit Antwerpen-Zuid als veel nieuwe bezoekers. "Mensen vertelden: normaal ging ik naar jullie winkel in het zuiden of naar een andere bio-winkel, maar nu jullie hier zitten is dat makkelijker. Er waren ook veel mensen die nog niet eerder biologisch kochten, maar door de hele verbouwing en de vele gesprekken nieuwsgierig en geprikkeld waren."
Tijdens het openingsweekend werden biologische leveranciers uitgenodigd om hun producten te laten proeven en hun verhaal toe te lichten. "We hadden bijvoorbeeld onze bio-courgette- en pompoenteler, die een toren met courgettes en pompoenen had opgebouwd waar klanten gratis van mee mochten nemen. Dat was een groot succes."
© The Barn Bio Market
Biologisch assortiment
Een opvallend aspect was de prijsperceptie. "Klanten die altijd bio kopen, gaven aan dat ze verwacht hadden dat het duurder zou zijn. Maar door efficiënt te werken en kosten te besparen, kunnen we onze marge laag houden. Het is fijn dat klanten dat merken."
Het assortiment volgt dezelfde lijn als in de andere filialen met de focus op biologische groenten en fruit, kazen, dagelijks vers brood, en bulkproducten zoals rijst en pasta. "We hebben bijvoorbeeld één soort spaghetti en één soort passata. Dat doen we bewust. We willen werken met producenten die staan waar wij voor staan en die een goed verhaal hebben. Wij zorgen ervoor dat het goede producten zijn en klanten hoeven enkel te pakken wat ze nodig hebben. Ze hoeven niet meer 8 verschillende passata's te vergelijken om de beste te kiezen. Dat geeft rust."
© The Barn Bio Market
Ook voor leveranciers werkt dit concept goed. "Door in bulk af te nemen, kunnen we efficiënter inkopen en zo grotere volumes garanderen. Voor producenten betekent dat minder verpakkingswerk en meer zekerheid over afzet. Het geeft hen de ruimte om zich te focussen op de teelt en kwaliteit van hun biologische producten, en dat wordt zeer geapprecieerd."
Voor meer informatie:
Bente Bruyninckx
The Barn Bio Market
Driekoningenstraat 11
2600 Antwerpen Berchem, België
Tel.: +32 479447104
[email protected]
www.thebarn.bio