Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitse druivenoogst in Heilbronn van start

Na dat er de afgelopen weken al kleine hoeveelheden werden geoogst, is de Duitse druivenoogst in week 35 officieel begonnen. "Dit jaar hebben we te maken met goede kwaliteit en relatief grote bessen," vertelt Jürgen Winkler van de gelijknamige fruitteelt, midden in de bekende teeltregio ten zuidwesten van Heilbronn. Net als bij appels vindt er tijdens de bloei in juni een soort uitdunning plaats, waarbij sommige rassen een deel van hun vrucht verliezen. Dit zorgt voor lagere opbrengsten, vooral bij de wat gevoeligere Muscat bleu. "Omdat dit een van onze populaire hoofdvariëteiten is, hadden we vooral van deze soort graag wat meer gehad."

© Hugo Huijbers | BioJournaal.nl
Lokale biologische druiven

De ervaren druiventeler teelt en verkoopt al meer dan dertig jaar biologische druiven. Door de jaren heen is het assortiment aangepast aan de veranderende behoeften van de teelt en handel. "Naast Muscat bleu telen we nu meerdere hoofdvariëteiten die een breed scala dekken, zoals Frumoasa Alba, Fanny, Ontario en Venus. Daarnaast testen we ongeveer twintig variëteiten en laten we de eerste proefvariëteiten vermeerderen door onze partner." Winkler benadrukt twee belangrijke criteria voor druiven: "Ze moeten bij voorkeur pitloos zijn en stevig."

© Hugo Huijbers | BioJournaal.nlJürgen Winkler teelt druiven op ongeveer twee hectare en verkoopt voornamelijk via directe verkoop en regionale natuurvoedingswinkels. De druiven zijn verkrijgbaar van augustus tot oktober.

Duitse druiven zijn een nicheproduct geworden
Hoewel druiven wereldwijd het hele jaar door in winkels te koop zijn, zijn Duitse druiven slechts sporadisch beschikbaar. "Verscheidene collega's zijn gestopt met de teelt, waardoor Duitse druiven nu een nicheproduct zijn," legt Winkler uit, die ook wijst op de hoge teeltkosten. "Door klimaatveranderingen is druiventeelt alleen mogelijk in beschermde gebieden. Daarom bedekken we onze gehele faciliteit al enkele jaren met folie, en dit grotendeels zelf ontwikkelde proces heeft tot nu toe bijzonder goed gewerkt."

Voor meer informatie:
Jürgen Winkler
Wino Bio GmbH
Im Hasenlauf 1
74336 Brackenheim, Duitsland
[email protected]
https://wino.bio/

Gerelateerde artikelen → Zie meer