Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mobiele slachteenheid met FAVV erkenning biedt nieuwe kansen voor kleinschalige biologische pluimveehouders

“Een kip geslacht op de hoeve waar ze scharrelde, dat is traceerbaarheid ten top!”

Koen De Clercq van Donderij in Maarkedal werkte tien jaar lang aan de ontwikkeling van een mobiele slachteenheid voor biologisch pluimvee. Vorige week kreeg hij van het FAVV de officiële erkenning. Dat is goed nieuws voor kleinschalige biologische pluimveehouders en voor de korte keten.

Het was een lang proces, vertelt Koen: "In eerste instantie werd de mobiele slachteenheid vergeleken met een regulier slachthuis, waardoor ik aan die eisen moest voldoen. Dat is niet haalbaar in een mobiele slachteenheid." Maar na vele ontwikkelingen en gesprekken met het FAVV is het toch gelukt. "Nu heeft het FAVV mij erkenning gegeven en heb ik de eerste bio-gecertificeerde mobiele slachteenheid in België en Nederland."

© Donderij

Voordelen mobiele slachteenheid
Deze innovatie speelt in op de groeiende vraag naar duurzaam, diervriendelijk en lokaal geproduceerd vlees. De Clercq ziet dat vooral biologische pluimveehouders met kleinere aantallen kippen gebaat zijn bij dit systeem. "Biologische pluimveehouders met een mobiele kippenkar houden vaak kleinere aantallen kippen van traag groeiende rassen en met afwijkende gewichten. Dat is in een regulier slachthuis lastig, maar met de mobiele slachteenheid kunnen we daar veel flexibeler op inspelen met maatwerk." De mobiele slachteenheid ontzorgt de landbouwer en heeft een totaalservice om eenvoudiger en lokaal te werken zonder in te boeten aan professionaliteit.

© Donderij

Traceerbaarheid ten top
Volgens De Clercq zorgt slachten op de boerderij voor minder stress bij de dieren en een betere vleeskwaliteit. "De kippen hoeven niet op transport, dat vermindert de stress aanzienlijk, waardoor de kwaliteit van het vlees beter blijft." Een ander groot voordeel van de biologisch gecertificeerde mobiele slachteenheid is de transparantie in de keten. "Vooral voor biologische sector en in de korte keten is traceerbaarheid van vlees zeer belangrijk. Een kip geslacht op de hoeve waar ze scharrelde, dat is traceerbaarheid ten top."

Certificering en regels
De mobiele slachteenheid is volledig erkend als slachthuis door het FAVV. "Dat betekent dat alles rond hygiëne, traceerbaarheid en certificering gewaarborgd is. Voor nieuwe klanten moet de slacht locatie eerst goedgekeurd worden door het FAVV. Dat kan tot 1,5 maand duren en gebeurt via een samenwerkingsovereenkomst en een controle bezoek van het FAVV. Daarna kunnen boeren via een online reserveringssysteem een dag in plannen om de bio-kippen te laten slachten."

De eenheid kan tot 750 kippen per dag verwerken en richt zich in eerste instantie op een aantal van 150-500. "Een vereiste van het FAVV is daarbij wel dat ik maar op 1 locatie per dag slacht."

© Donderij

Verwerking
Nadat de bio-kippen geslacht zijn, ontvangen de boeren de karkassen voor verdere verwerking. Niet elke boer heeft een eigen versnijderij en daar speelt Donderij op in. "Het doel is dat ik straks ook de erkenning ontvang om de karkassen mee te nemen naar onze hoeveslagerij voor versnijding, verpakking of verdere verwerking. Zo kan ook een boer die zonder eigen versnijderij gebruikmaken van dit systeem."

Samenwerking met fabrikanten van mobiele kippenstallen of Boer Bricoleur
De afgelopen jaren was Koen vooral bezig met de ontwikkeling en goedkeuring van de mobiele slachteenheid. Nu de goedkeuring binnen is, is het tijd om de voordelen bekend te maken onder boeren. "Ik ben onder andere in gesprek met makers van mobiele kippenstallen. Zij leveren mobiele kippenkarren aan biologische boeren, maar merken vaak terughoudendheid puur omdat biologische boeren niet weten wat ze met de kippen moeten, eens ze slachtrijp zijn. Dus willen we onze expertise en praktijkervaring bundelen. Op die manier kunnen we boeren niet alleen een mobiele kippenkar aanbieden, maar ook begeleiding bij de slacht, versnijderij en dus ook bij de afzet."

Webinar Inagro
Op dinsdag 26 augustus geeft De Clercq een toelichtingsmoment via Inagro. Tijdens dit webinar (12.30-13.15 uur) legt hij de werking en de voordelen van de mobiele slachteenheid uit. Ook komen het reserveringssysteem, de afspraken voor een vlotte werking en beeldmateriaal van de installatie aan bod.

Aanmelden kan via deze link.

Voor meer informatie:
Koen de Clerq
Donderij
Donderij 18
9680 Maarkedal, België
0032 479 018 018
[email protected]
donderij.be/mse

Gerelateerde artikelen → Zie meer