Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
OP Prima Bio (Italië)

Biologische pioniers en voorvechters van arbeidsethiek

"De aanhoudende droogte en de hoge temperaturen, die al vroeg in de ochtend beginnen, maken het telen van groenten erg lastig. Vooral tomaten hebben constant water nodig", vertelt Maria Luisa Terrenzio, marketingverantwoordelijke bij coöperatie Prima Bio, in de Zuid-Italiaanse provincie Foggia.

"Het is lastig om de bodemvochtigheid op peil te houden, zeker waar niet voldoende irrigatiewater voorhanden is", legt ze uit. "In dat geval krijgen de planten simpelweg minder water dan ze nodig hebben."

© Concetta Di Lunardo | BioJournaal.nl

Prima Bio is een coöperatie die in 1998 is opgericht door de familie Terrenzio, samen met enkele andere lokale telers. Het bedrijf teelt uitsluitend biologische groenten. Na de oogst worden de producten direct gesorteerd en verwerkt.

"We doen er alles aan om de voedingswaarde en smaak van onze groenten te behouden", zegt Maria Luisa. "We hebben de hele keten in eigen hand: van eigen kwekerij tot teelt, verwerking en verkoop. Onze groenten worden verkocht aan groothandels, supermarkten en via onze webshop."

© Concetta Di Lunardo | BioJournaal.nl

Het assortiment van Prima Bio bestaat uit biologische groenten zoals witte kool, broccoli, aubergines, courgettes, paprika's, asperges en zowel langwerpige als ronde tomaten. De tomaten worden voornamelijk verwerkt tot passata en gepelde tomaten. Van de andere groenten worden ook kant-en-klare producten zoals groentebereidingen op olie of in pot gemaakt.

© Prima Bio

"Onze biologische tomaten groeien en rijpen in de volle zon. We selecteren ze al tijdens de oogst op kwaliteit", vult Giovanni Maria Terrenzio, oprichter en voorzitter van de coöperatie, aan. "Eenmaal aangekomen op het bedrijf worden ze partij per partij in het laboratorium getest, om zeker te weten dat er geen nikkel in zit. Daarna worden ze binnen enkele uren verwerkt tot passata of gepelde tomaten. Dankzij onze milde verhittingsprocessen blijft de smaak en kwaliteit van de tomaat zo veel mogelijk behouden."

"Wie vandaag kiest voor biologisch, kiest voor gezondheid, welzijn en een levensstijl in balans met de natuur. Vijftien jaar geleden zijn we gestart met een pioniersproject. Destijds was er nog weinig bewustzijn over de link tussen voeding en gezondheid. Maar wij geloofden erin en hebben ons ingezet voor gezonde en duurzame voeding. Intussen hebben we het vertrouwen van veel consumenten gewonnen, zowel in Italië als daarbuiten."

© Prima Bio

Wat Prima Bio volgens Giovanni Maria echt onderscheidt, is de inzet tegen illegale arbeidspraktijken. "Sinds 2018 werken we via een ethische keten, in samenwerking met het No Cap-project. We zorgen ervoor dat seizoensarbeiders in waardige omstandigheden werken. Hun werk is essentieel voor de kwaliteit van onze producten. En daarom vinden wij dat zij nooit moeten kiezen tussen hun werk en hun rechten."

© Prima Bio

De coöperatie beheert een areaal van 350 hectare, volledig in handen van de vier oprichters. Het grootste deel van de productie – zo'n 80% – gaat naar het buitenland, vooral Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk. Slechts 20% blijft in Italië.

© Prima Bio

In het online productoverzicht van Prima Bio vind je zowel verse als verwerkte producten.

Voor meer informatie:
OP Prima BIO
Contrada Villanova, 17
71010 Rignano Garganico (FG) – Italië
Tel: +39 3203379346
[email protected]
[email protected]
www.primabio.farm

Gerelateerde artikelen → Zie meer