Tholen - Hoe bouw je een succesvol en duurzaam bedrijf op? Op die vraag gaf Wobbe van Zoelen antwoord tijdens zijn presentatie over de biologische franchise formule Anne & Max. Met 31 vestigingen en maandelijks 120.000 bezoekers is Wobbe in staat geweest in twintig jaar tijd een succesvolle franchise formule op te bouwen.
Hij was gisteravond een van de drie sprekers tijdens het Bio-Netwerkdiner, een inspirerende avond voor ondernemers, boeren, retailers, beleidsmakers en andere betrokkenen in de biologische sector. Tussen de viergangen van het een biologisch diner door werd er genoten van de prikkelende bijdragen van Marielle Bordewijk, Jaap Korteweg en Wobbe van Zoelen.
Als spreekwoordelijk toetje werden de winnaars van de Bio-Verkiezing van het Jaar bekend gemaakt.
© BioNederlandAlle winnaars deelden het enthousiasme
Sprekers
De avond werd geopend door Elise Bijkerk, directeur marktontwikkeling van BioNederland. Op speelse en inhoudelijke wijze trapte zij de avond af. "We zijn hier onder elkaar met gelijk gestemden. En allemaal zijn we crazy enough to change the world, geïnspireerd door de beroemde quoot van Steve Jobs." Zij onderstreepte het belang van ondernemerschap, doorzettingsvermogen, creativiteit en samenwerking. Want dat biedt volgens haar een 'gezond' kader voor het bereiken van de ambitieuze biologische doelstellingen in het belang van mens, natuur en de ontwikkeling van voedingsconcepten.
Marielle Bordewijk, van Strategic Food Design presenteerde onderdelen van het plan 'alles over biologisch' (klik hier voor het plan www.allesoverbiologisch.nl). Ze pleit voor het creëren van toegevoegde waarde door middel van verhalen. Het belang van deze verhalen dragen volgens haar bij tot een veranderende prijsperceptie, waardoor de koopintentie wordt gestimuleerd. Daarbij bestede ze aandacht aan de verschillende markttrends, toekomstbeelden en gaf ze het belang aan voor het ontwikkelen van verbeeldingskracht. Haar presentatie was een inspirerend 'voorgerecht', dat bij de gasten leidde tot intensieve smaakbeleving. Zij hoopt dat bio de komende jaren als Smaakmaker een breed geaccepteerde voedingsnorm gaat worden.
"Biologisch moet er zo snel mogelijk van af." Dat was de boodschap van Jaap Korteweg van Those Vegan Cowboys en de Biologische slager. Jaap vindt dat de term biologisch zo snel mogelijk moet verdwijnen."Het kan toch niet zo zijn dat we biologisch als bijzonder moeten kwalificeren. Het niet gezonde voedsel dat 80% van het aanbod uitmaakt moet de uitzondering gaan worden." Jaap heeft na de varkenspest in 1998, besloten vegetariër te worden. Hij kan het niet over zijn hart verkrijgen, dieren te slachten waar je gedurende vijf jaar een band mee hebt het opgebouwd. "Ik wilde me niet meer moeten vermannen om dieren te slachten en te laten slachten., ik begon het onethisch te vinden." Daarbij is hij van mening dat de mens en de natuur gebaat zijn bij een snelle eiwit transitie. "We hoeven geen vlees meer te eten, er zijn voldoende compenserende plantaardige alternatieven" In samenspraak met de Provincie Brabant is hij als adviseur betrokken geweest bij de ontwikkeling van het duurzaamheidsbeleid, tot 2050. "Brabant gaat als voorbeeld dienen voor de rest van Nederland."
"Ik fietste dan naar een biodynamische boerderij waar ik werd overmand door een sterke irriterende zuurkoollucht en groenten die er niet aantrekkelijk uitzagen. Ik werd daar niet vrolijk van. Mijn moeder stuurde mij als kind er op uit om te zorgen dat we zoveel mogelijk biodynamisch eten op ons bord kregen. Ik ben haar dankbaar, daardoor heb ik geleerd hoe belangrijk het is dat biologisch voedsel er ook mooi uit moet en kan zien." Op 16 juni aanstaande bestaat Anne & Max twintig jaar. Met vallen en opstaan heeft Wobbe van Zoelen bewezen dat duurzaamheid en commercieel succesvol hand-in-hand kunnen gaan. "We hebben ons gepositioneerd als 'huiskamer in de stad'. We bieden onze bezoeker een plaats aan die thuis voelt, waar je mensen kan ontmoeten, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat kunt genieten, van elkaar en van prachtige biologische gerechten, geserveerd door Annen en Maxen die het belangrijk vinden onze gasten maximaal tevreden te stellen, want wat goed smaakt, voelt ook goed."
De genomineerden en winnaars per categorie
Koffie, thee, wijn, sap en bier
Honing Blond – Brouwerij Egmond B.V.
Winnaar: HEMA, Biologische losse groene thee gember citroengras
Tropical Tango – JuicEvolution Benelux B.V.
Sauzen, soepen, granen en vleesvervangers
Winnaar: Odin, Boekweit uit Nederland.
Borscht – Oekraïense Rode Bietensoep – Borscht
Stevige Tofu à la Minute – Vivera
Chips, snacks, noten en koek
Lentil Chips Organic Paprika – John Altman
Winnaar: De Smaakspecialist, RAW Organic Sports.
Bio Proteïne Chips – Floor Foods BV
Bakkerijproducten, broodbeleg en cereals
Groentespreads van BioToday – De Smaakspecialist
Omega 3 brood – Terrasana
Winnaar: Udea, Het meest Brabantse worstenbroodje
AGF, zuivel, ijs en room
Tesmi – Seasoned Ghee – Mama Habesha
Winnaar: Eosta, Organic Raingrown Avocado
Koekaas Bio Baby Jersey – Kaasmakerij Henri Willig
Retail
Biologische Fairtrade Bananen – Lidl Nederland
AH Biologisch verspakket Italiaanse groentesoep – Albert Heijn
Winnaar: Plus Retail, Biologisch PLUS Uien geel biologisch
Overall winnaar Beste Bio-product van het jaar 2025
Brabants Worstenbroodje
Initiatief van het Jaar
Convenant 'Samen eten we Amsterdam gezond, duurzaam en eerlijk' – Gemeente Amsterdam met partners
Vitam kiest voor duurzame ketens – Boerschappen
Winnaar: Biologische Hutspot: Dat smaakt naar meer!
Bio-Bedrijf van het Jaar
Winnaar: Lidl Nederland
Albert Heijn
Anne&Max
Bio-Manager van het Jaar
Martijn van Kesteren – Do-It Organic
Winnaar: Martijn Versteegh – Albert Heijn
Wendy Beljaars – Leev
Bio-Boer van het Jaar
Winnaar: Teun Luijten
Rinke en Jeroen Robbers
Kees Scheepens
Nagerecht
Tot slot bedankte Jan Groen, voorzitter van BioNederland de aanwezigen voor hun inzet de maatschappij gezonder te maken. De grootste verrassing was dat Saliha werd verkozen tot Office Manager van het jaar. "Ze werkt keihard, al ruim zeven jaar lang zorgt ze ervoor dat onze ideeën en plannen op een perfecte wijze worden georganiseerd en uitgevoerd. Daarvoor zijn we haar enorm dankbaar." De staande ovatie die daarop volgde, onderstreepte de grote dankbaarheid voor haar inzet en het succes van de avond.
Voor meer informatie:
Saliha Elhamdi
BioNederland
Bennekomseweg 43![]()
6717 LL Ede
030 2339970
[email protected]
www.bionederland.nl