In de Franse regio Roussillon is het artisjokkenseizoen dit jaar later dan normaal van start gegaan. De biologische coöperatie La Tour, die inmiddels vijf jaar artisjokken teelt, blikt terug op het seizoen van deze traditionele groente, alsook op de stap richting citrus, waarmee een aantal jaar geleden werd gestart.
© Coopérative La Tour
Artisjok slaat brug tussen winter- en zomergewassen
La Tour besloot enkele jaren geleden artisjokken te telen, vooral vanwege de sterke lokale traditie. "Artisjokken horen hier thuis; het is echt een gewas van de streek", vertelt Yannick Chevrier, directeur van de coöperatie, die inmiddels zo'n vijftien hectare met het gewas beheert. De keuze voor artisjokken heeft ook te maken met de verplichte gewasrotatie binnen de biologische teelt. Artisjokken worden in juli geplant en in maart geoogst, waarmee ze precies aansluiten tussen de wintergroenten (zoals koolsoorten) en de zomerfruitteelt, waarin steenfruit centraal staat.
© Coopérative La Tour
Ondanks de traditie neemt het areaal artisjokken in de regio af. Dit komt deels doordat kleinschalige telers verdwijnen, maar ook omdat moderne rassen hogere opbrengsten leveren
"Het draait ook om timing", voegt verkoopverantwoordelijke Isabelle Falcou toe. Normaal gesproken begint het seizoen van de Roussillon artisjok drie tot vier weken eerder dan dat van Bretagne. Dit jaar liep dat anders: extreem nat weer en gebrek aan zonlicht vertraagden de oogst in Roussillon, terwijl Bretagne juist profiteerde van warm en zonnig weer, waardoor zij eerder van start konden.
Deze overlap op de markt had gevolgen. "Het zorgde voor druk op de prijzen", aldus Chevrier. "We zijn sterk begonnen en rond Pasen trok de afzet aan, maar inmiddels zakken de prijzen. De onderhandelingen zijn moeizamer, zeker nu veel consumenten uit Bretagne en de regio Parijs met vakantie zijn." Toch is Chevrier optimistisch: "De vraag blijft op peil en de Roussillon artisjok blijft geliefd."
© Coopérative La Tour
© Coopérative La Tour
In 2020 waagde de coöperatie de stap naar citrus, met de clementine als speerpunt. Inmiddels zijn de aanplant en het aantal telers stabiel: tien hectare verdeeld over tien telers. De eerste resultaten stemmen positief. "De kwaliteit van de oogst is uitstekend en de rassen passen goed bij ons klimaat", vertelt Isabelle Falcou. Al zijn er volgens Chevrier nog teelttechnische uitdagingen, waarvoor de telers ondersteuning krijgen van Civam Bio 66, de biologische vereniging van de Pyrénées-Orientales. Zo werd er recent een studiereis naar Corsica georganiseerd, waar men veel ervaring heeft met citrus.
De ambitie om de oogst tegen 2029 te verdubbelen, kan echter stranden op één grote onzekerheid: het klimaat. "Dat blijft de grootste risicofactor", erkent Chevrier. "Door de droogteproblematiek in de regio is het lastig voorspellen hoe de teelt zich verder zal ontwikkelen."
Voor meer informatie:
Coöperatie La Tour
Km 1 Route de Thuir
66170 Millas (Pyrénées-Orientales) – Frankrijk
Tel: +33 (0)4 68 57 11 11
[email protected]
www.cooplatour.fr