Tholen - In 2021 verhuisden Carel en Angela Bouma met hun groothandel van Biddinghuizen naar Elburg. Ze verkochten de helft van hun bedrijf, omdat ze zeven dagen per week, 24 uur per dag aan het werk waren. Carel: "We hadden geen tijd meer voor andere dingen, en het leverde ons geen energie meer op. Daarom moest het anders."
Naast de schaalverkleining gingen ze in de omgeving van Elburg, samen met zowel een biologische als een gangbare boer, weer zelf telen. "Vorige week hebben we nog plantuien geplant, en deze week komt de mais de grond in." Carel en Angela bedienen, samen met Hessel Bierma, een breed scala aan klanten. "We leveren alles, van volle vrachtwagens tot kleine leveringen van slechts enkele stuks." De afwisseling in klanten is voor Carel en Angela een meerwaarde voor hun sociale contacten. "We leren er veel van, delen kennis en profiteren van de ervaringen van onze afnemers."
Carel geflankeerd door zijn vrouw en zoon Dirk
2024
Het jaar 2024 was een druk jaar, mede door een nat voorjaar. Dit leidde tot een hoge ziektedruk en daardoor was de opbrengst aanzienlijk lager. "We moesten helaas een aantal keren 'nee' verkopen vanwege deze omstandigheden. We kijken echter samen met onze klanten naar mogelijkheden om bijvoorbeeld robuustere rassen te ontwikkelen."
Skal gaf dit seizoen een ontheffing voor de rode pootaardappel, waardoor we gelukkig de Alouette konden blijven verkopen. Een rode aardappel is niet de favoriet voor de retail, wat Carel verbaast. "Deze aardappel is namelijk erg lekker, veelzijdig en vol van smaak. We telen ze zelf elk jaar."
Tegenwoordig verkopen ze steeds meer plantgoed voor de zoete bataat. Dit geldt trouwens voor al hun productcategorieën. "We merken een duidelijke toename in de vraag naar biologische producten. Daarnaast is de vraag naar resistente gewassen sterk gestegen door de klimaatverandering. Een ander belangrijk aspect is de verbreding van vraag en aanbod. Door de stijgende vraag neemt ook de concurrentie toe, en dat is eigenlijk heel goed. Het houdt je scherp en stimuleert je om innovatief te blijven denken."
Kansen en bedreigingen
De ontwikkelingen die Carel in 2024 schetst, vertaalt hij vooral in kansen, maar hij ziet ook bedreigingen. "Deze bedreigingen komen vooral vanuit de overheid. Niet dat onze continuïteit op het spel staat, maar de groei die nodig is om de welbekende 15% doelstelling van 2030 te behalen, wordt onvoldoende gestimuleerd."
Carel benadrukt vooral de verantwoordelijkheid van de overheid op het gebied van vraagstimulering. "Mijn uitgangspunt is dat de markt haar werk moet doen. Het is niet de taak van de overheid om dit te doen. De overheid kan echter wel het goede voorbeeld geven door biologisch voedsel in alle overheidsgebouwen aan te bieden. Daarnaast zou een intensieve voorlichtingscampagne, over een langere periode, zeer nuttig zijn."
Wat betreft de trend van steeds korter wordende pachtovereenkomsten is Carel uitgesproken, vooral als het gaat om de verantwoordelijkheid van de overheid. "De Provincie Gelderland heeft een stuk land gekocht, maar vanwege een gebrek aan visie en kennis wordt dit land steeds voor korte periodes van een jaar verhuurd. In korte tijd is het land compleet uitgeput, en het zal jaren duren voordat het weer geschikt is voor normaal biologisch gebruik. Dit is echt geen goed schoolvoorbeeld van stimulerend beleid."
Biologische knoflook, sjalotten en plantuien
Innovaties
Carel ziet de inzet van robots als een goede innovatie. "We zien steeds meer dat de biologische sector hierin heel vooruitstrevend is. Dit heeft ook invloed op de gangbare sector. Het aanbod van bijvoorbeeld gewasbestrijdingsmiddelen wordt steeds kleiner, waardoor de gangbare bedrijven meer aandacht beginnen te krijgen voor de biologische innovaties."
Blijkbaar ontstaan er steeds meer samenwerkingen, wat volgens Carel het bewijs is dat de maatschappelijke visie op biologisch geteelde producten in positieve zin aan het veranderen is. Een ander belangrijk aspect is het onderzoek naar robuustere gewassen. "Dit is een reactie op de toename van klimaatveranderingen. Planten moeten steeds meer moeite doen om voldoende water en microbiomen te verkrijgen. Het wortelstelsel moet sterker en dieper worden."
Tot slot moet er bij Carel nog een ding van het hart. "Ik hoop dat de beschikbaarheid van biologisch poot- en plantgoed beter geregeld wordt door Europese wetgeving. In Duitsland kan de biologische boer bijvoorbeeld nog steeds makkelijk een ontheffing krijgen voor niet-ontsmet gangbaar pootgoed, terwijl de wetgeving in Nederland strenger is. Als dit op Europees niveau geharmoniseerd wordt, ontstaat er een gelijk speelveld. Volgens mij is dat wat we gezamenlijk willen bereiken, en dan kunnen we doen waar we in Nederland goed in zijn: biologisch poot- en plantgoed produceren."
Voor meer informatie:
Carel en Angela Bouma
Carel Bouma Biologisch Pootgoed BV
Gerichtenweg 15
8081 PB Elburg
Tel.: +31 (0)321 331384
[email protected]
www.biologischpootgoed.nl