Tholen - Door de toenemende noodzaak om de biologische en biodynamische landbouw meer zakelijk te benaderen, heeft de coöperatie van Symion Bedrijfsadviseurs, gevestigd in Apeldoorn, een speciaal advies- en uitvoeringsprogramma ontwikkeld voor deze sectoren.
"De 'zachte' begeleiding van proces optimalisatie binnen de biologische sector is veel effectiever gebleken"
Eef Spies is Senior Consultant en was een van de grondleggers van het programma. "Het programma 'Samen van goed naar beter', dat de basis vormt voor 'Van A naar biologisch beter', wordt al enkele jaren ingezet bij traditionele commerciële mkb-bedrijven. Het programma begint met het identificeren van knelpunten en/of doelstellingen en eindigt met de implementatie van verbeteringen. Door middel van klankbordsessies met de directie en het management worden de belangrijkste verbeterpunten en doelstellingen geïdentificeerd en geprioriteerd. Ook het inventariseren van strategische doelen en uitdagingen maakt deel uit van het proces. Alles is gericht op de duurzame groei van de onderneming en de optimalisatie van de bedrijfsprocessen. Door de ligging op de Veluwe kwam Symion in contact met biologische bedrijven, waar ze merkten dat er een latente vraag was naar een vorm van 'zachte' begeleiding, zoals Eef het noemt. Begeleiding voor deze bedrijven moet niet gebaseerd zijn op strikte KPI-parameters met de bijbehorende check-and-balancesstructuur en implementatieaanpak, maar veel meer op een iteratief ontwikkelproces, waarin de drijfveren en ideologische aspecten van het bedrijf worden meegenomen. "Het programma 'Van A naar biologisch beter' is een kader. Samen met de ondernemer bepalen we waar de zwaartepunten moeten liggen. Dit vraagt om een gezonde vertrouwensbasis, en om dat te laten ontstaan, investeren we daar veel tijd in."
Optimalisatie van bedrijfsprocessen
Het ontwikkelen van zakelijke en commerciële parameters binnen een ideologische context is een complex proces. "Tijdens onze verkenning van deze marktsectoren vorig jaar viel het ons op dat een zakelijke, commerciële en procesmatige benadering niet door iedereen evenzeer wordt omarmd. We hebben uitgebreid deskresearch uitgevoerd, verslagen van symposia en bijeenkomsten bestudeerd en met veel ondernemers gesproken. Daaruit bleek dat de verschillende biologische stromingen binnen de alternatieve landbouw in grote lijnen vergelijkbare doelen nastreven: een gezonde bodem, pesticidenvrije producten en een grotere afzet binnen biologische retailkanalen."
"Kennisdeling is binnen onze coöperatie de kritische succesfactor"
"Echter, de aandacht voor zowel de interne bedrijfsvoering als de externe communicatie van deze organisaties is vaak beperkt. Er is een sterke focus op productverbetering, maar minder aandacht voor het proces dat tot deze verbetering moet leiden. Ook lijkt er een zekere terughoudendheid te zijn om de unieke kenmerken en voordelen van hun processen en producten in vergelijking met andere aanbieders te benadrukken. Het is een uitdaging om een bedrijf te voorzien van een gebalanceerde identiteit die recht doet aan de waarden van zowel de ondernemer als de onderneming. Deze terughoudendheid kan worden doorbroken door te investeren in procesoptimalisatie. Succesvolle bedrijven in de agri- en foodsector onderscheiden zich door efficiënte processen die zowel klanten tevredenstellen als medewerkers motiveren. Daarnaast heeft dit een kostenbesparend effect en versterkt het de marktpositie. Dit vraagt om voortdurende investeringen in kwaliteit en een werkomgeving waarin samenwerking centraal staat."
Ontstaan van Symion
Symion werd meer dan 20 jaar geleden opgericht met als missie kennisdeling centraal te stellen in hun propositie. Om dit te waarborgen, lieten ze zich inspireren door de coöperatieve gedachte. Deze filosofie is gebaseerd op de hoge mate van autonomie van professionals, die hun kennis bundelen om hun gemeenschappelijke economische, sociale en maatschappelijke drijfveren en ambities te behartigen via een onderneming waarvan ze gezamenlijk eigenaar zijn en die ze democratisch beheren.
Bij coöperatie Symion hebben deze principes geleid tot samen ondernemen, samen verantwoordelijkheid nemen en samen de meerwaarde delen. Eef: "Een coöperatieve structuur is niet voor iedereen geschikt. De culturele consequenties zijn dat je veel interactie met elkaar hebt. Dit kan soms leiden tot een stevige uitwisseling van opvattingen, wat uiteindelijk resulteert in een verbreding van je blikveld. Logisch, want elk lid van de coöperatie moet zich continu realiseren dat ze niet alleen hun eigen doel nastreven, maar dat het collectieve belang ook gediend moet worden." Volgens Eef betekent dit tegelijkertijd dat alle competenties, kennis en ervaringen op een effectieve manier tot bloei komen. "En daar hebben de opdrachtgevers die wij kwalificeren als samenwerkingspartners alleen maar baat bij."
Implementatie van het programma
"Daar gaan we dit jaar volop mee aan de slag. We gaan ons steeds meer richten op de biologische en biodynamische bedrijven die zich prettig voelen bij onze werkwijze. We zullen niet pushen, maar proberen hen bewust te maken van het feit dat er in volledige samenwerking een synergie ontstaat, die leidt tot een succesvolle doorontwikkeling van de bedrijven, met respect voor mens, natuur en de markt." De aanpak van Symion is volgens Eef vrij uniek. "Ik ben al jaren betrokken bij de coöperatie. Via een goede vriend werd ik destijds in contact gebracht met Symion. Geen spijt, ik kan al mijn ervaring inzetten voor zowel het geheel als voor mijn opdrachtgevers."
Voor meer informatie:
Eef Spies
Symion Coöperatie
Prins Willem Alexanderlaan 301
7311 SW Apeldoorn
Tel.: +31 (0)6 21214390
[email protected]
www.symion.nl