Ruim honderd biologische boeren waren op 27 februari bijeen voor de Biohuisdag in Kootwijkerbroek. Op het programma: Hoe overtuigen we consumenten te kiezen voor biologisch? Wat kunnen we leren van Denemarken? Sprekers bij de sessies: Elise Bijkerk van Bio Nederland, André Hoogendijk, directeur BO Akkerbouw, en Jason Hobson. Hij sprak over plant- en bodemgezondheid.
Biologische boeren geboeid door presentatie Elise Bijkerk
De leden van Biohuis blikten eerst terug op afgelopen jaar tijdens de Algemene Ledenvergadering. Waar heeft Biohuis zich voor ingezet? Directeur Laurens Nuijten nam de leden mee langs thema's als de coördinatie van marktontwikkeling in de keten, het versterken van de relatie met supermarktketens, het groeiend draagvlak voor 'biologisch als oplossing' en de 3.7 miljoen voor onderzoek om biologische bedrijfsvoering te kunnen doorontwikkelen. Na dankwoorden voor scheidend bestuurslid Willem Groenenberg werden er drie nieuwe bestuursleden benoemd. Digni van den Dries (akkerbouw), Arjan Prins (akkerbouw, pluimvee en melkschapen) en Erik Valk (melkveehouder) gaan het bestuur versterken.
Volle zaal in Essenburcht tijdens de Biohuisdag
Markt: wat wil de consument?
Elise Bijkerk, directeur marktontwikkeling van Bio Nederland, de zustervereniging voor verwerkers en handelaren, brengt in een presentatie de wereld van consumenten en biologische boeren bij elkaar. Wat blijkt er uit Europees consumentenonderzoek van EIT-Food? Het eigen belang ('Me') blijkt belangrijker dan het maatschappelijke belang ('We'). Bijkerk: "Van Europese consumenten wil 51% andere keuzes maken voor de eigen gezondheid. Dit blijkt ook uit onderzoeken in Denemarken, Zwitserland en Engeland die twee weken geleden op de Biofach zijn gepresenteerd. Als het aankomt op verandering van het eetpatroon is gezondheid dus belangrijker dan duurzaamheid. De consument gaat gedrag pas veranderen als hij een probleem of een behoefte heeft. Na de recente uitzending van Keuringsdienst van Waarde over babyvoeding ontstond er opeens zo'n behoefte. 'Ik wil dat spul niet in het eten van mijn kind en mijzelf'. Uit recente marktcijfers uit Denemarken blijkt dat de biologische markt er weer in volume groeit. Groente voorop. 34% van wat consumenten in Denemarken kopen biologische groente. Biologisch fruit volgt met 24%, daarna komt zuivel en volgen overige producten waaronder vlees." Bijkerk moedigde de biologische boerensector aan de boodschap eenvoudig en eenduidig te houden en het voor de consument niet te moeilijk te maken. "Daarom is het belangrijk dat we samenwerken en inzetten op één gezamenlijke campagne zodat er meer biologisch in de markt komt."
Joost Koet van Bionext schetst de projecten voor biologische boeren
Groei biologisch bij supermarkten
Kersvers bestuurslid Digni van den Dries vult aan: "Er is afgelopen jaar hard gewerkt om in contact te komen met supermarkten. Dat is aardig gelukt. We hebben gesprekken met alle duurzaamheidsafdelingen van de grote supermarkten. Zij willen graag en staan in contact met hun inkopers." Hij gaf een overzicht van hun groeidoelstellingen. "De kans is buitengewoon groot dat de groeidoelen van Plus (verdubbeling omzet biologisch huismerk in drie jaar), Lidl (8.5% AGF in 2026), Albert Heijn (10% AGF in 2026), Jumbo (10% AGF in 2027) en Dirk (6% AGF in 2026) ook waargemaakt gaan worden. Niet alleen de doelstelling van de Rijksoverheid om biologische productie en consumptie te laten groeien helpt, maar ook de regelgeving waar supermarkten steeds meer aan gebonden zijn."
Groei biologische markt - Wat kunnen we leren van Denemarken?
Als reactie op de vraag wat boeren zelf kunnen doen om groei te realiseren, is een reactie: "Kijk ook eens in je eigen koelkast. Is alles biologisch? Tijdens de Biohuisdag staat er in ieder geval biologische hutspot op het menu, met voor wie wil biologisch vlees. Met de carnavalskraker 'Hutspot' van Huub Hangop op de achtergrond vieren de boeren dat biologische aardappelen, peen en uien steeds betaalbaarder worden.
Algemene Ledenvergadering Biohuis
Toekomstbestendige landbouw
Jason Hobson, vooraanstaand pionier in de Amerikaanse regeneratieve scene, gaat in op plantgezondheid en bodemgezondheid. Luisteraars krijgen praktische handvatten hoe met theoretische kennis en visies op het eigen bedrijf om te gaan. André Hoogendijk laat in zijn presentatie zien dat er unieke kansen zijn voor samenwerking tussen akkerbouw en veehouderij. Hij daagt uit 'moonshots' te bedenken voor de landbouw en doet een schot voor de boeg; Loop voorop in het sluiten van de regionale kringloop. De biologische boeren kunnen hier een belangrijke rol in spelen.
Spotlights op winnaars eerste prijs Ekoland Innovatieprijs: Ekoboerderij de Eerste
Uitreiking Ekoland Innovatieprijs
Aan het eind van de Biohuisdag werd de Ekoland Innovatieprijs 2025 uitgereikt aan Ekoboerderij de Eerste. Ekoland over de prijsuitreiking: "Gerrit Marsman senior, en de vier medevennoten Erik Ploer, Gerrit Marsman junior, en de broers Albert en Richart Hulleman werken succesvol samen met hun grote team. Alle innovaties op het bedrijf, van de kleinhandelstak en biowinkel tot zelfrijdend schoffeltuig in de groenteteelt, versterken elkaar en geven een uitstekend resultaat. Op 90 hectare werken ze met een team van zo'n 40 mensen: uniek in de landbouw. De tweede prijs ging naar FruitzforLife van Sjef en Wilma van Dongen en hun team uit het Brabantse dorpje Zeeland, die agrarische ondernemers die willen starten met agroforestry volledig ontzorgen. De derde prijs werd gewonnen door Bas Groeneveld en Adinda Lodders van TruGarlic uit Dronten, voor hun succesvolle teelt en ketenaanpak met biologische knoflook."
Voor meer informatie:
Biohuis
[email protected]
www.biohuis.org