Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio Plast Pom:

Duurzaam alternatief voor kunststof

Bio Plast Pom, in samenwerking met de Technische Universiteit van Gdańsk en andere wetenschappelijke instellingen in Polen, heeft NOPLA ontwikkeld. Dit is een composteerbaar en biologisch afbreekbaar materiaal op basis van aardappelzetmeel. Het hoofddoel van NOPLA is om de milieu-impact te verminderen, de CO2-uitstoot te beperken en de energie-efficiëntie te verhogen. Het materiaal is beschermd door patenten en onderscheidt zich door de afwezigheid van synthetische componenten, waardoor het niet bijdraagt aan de vervuiling door microplastics bij ontbinding.

NOPLA is specifiek ontworpen om biologisch afbreekbaar en composteerbaar te zijn in verschillende omgevingen, zoals huishoudelijke composthopen en natuurlijke wateren. Het voldoet aan de EN 13432-normen met een ontbindingstermijn van 3 tot 6 maanden onder huishoudelijke composteeromstandigheden. Bovendien voldoet het aan de EU-richtlijn 904/2019 SUP, waardoor het geschikt is voor de productie van artikelen zoals bestek en rietjes. Het is ook geverifieerd voor contact met voedsel door het Poolse Instituut voor Hygiëne.

De productie van NOPLA heeft een veel lagere CO2-voetafdruk van 1,7 kg per kilogram in vergelijking met conventioneel polypropyleen. Bovendien gebruikt het ongeveer 30% minder energie, wat resulteert in lagere koolstofemissies en operationele kosten. Het biogranulaat van NOPLA is geschikt voor verschillende productieprocessen zonder de noodzaak voor chemische toevoegingen. Dit maakt het een duurzaam alternatief voor producenten die streven naar minimalisering van de milieu-impact. Bovendien vermijdt deze innovatie de recyclingkosten die in Europa op plastic producten worden geheven. De productie van NOPLA is van start gegaan in mei 2023.

Bron: packagingeurope.com

Publicatiedatum: