De Ekoland Innovatieprijs 2024 is op de Biobeurs feestelijk uitgereikt aan de Maatschap Keurentjes-Pietersma. Melkveehouder Gerard Keurentjes en zijn vrouw Tiertsje Pietersma hanteren op hun biodynamische melkveehouderij een natuurgerichte werkwijze. Alle innovaties op het bedrijf, van een voorjaarsafkalvende veestapel tot voederhagen en vrouwelijke kalveren bij de koe, geven een uitstekend resultaat. En zorgen ervoor dat de Maatschap vanaf januari jl. Kalverliefde melk kan leveren voor een specifieke nichemarkt, zo meldt Ekoland.

De tweede prijs ging naar We Grow Organic van akkerbouwers Thijs Geerse en Wouter Snippe uit Zeewolde voor succesvolle ketenintegratie in de afzet van biologische akkerbouwproducten. En de derde prijs werd gewonnen door Tuinderij de Es van Daniella de Winter en Bart Pijnenburg uit Haaren (N-B) voor hun sfeervolle, kleinschalige zorgtuinderij met een goed verdienmodel en unieke wijze van medefinanciering door burgers.

De jury van de Ekoland Innovatieprijs 2024 geeft melkveehouders Gerard Keurentjes En Tiertsje Pietersma van Maatschap Keurentjes-Pietersma de eerste prijs. Zij werken biodynamisch in samenhang met de natuur. Met een keur aan innovaties, zoals een voorjaarsafkalvende veestapel, eiwitarm voeren voor rijpende mest, vooral grasgevoerd met stripgrazen voor gezonde koeien. Ze werken al jarenlang met fytotherapie en kruiden en zijn mede daardoor antibioticavrij. De introductie van agroforestry, voederhagen en plas-dras maken het echt een bedrijf in balans. De natuurgerichte werkwijze bespaart flink op het energieverbruik. Met vrouwelijke kalveren bij de koe levert Maatschap Keurentjes – Pietersma met Kalverliefde melk ook voor een specifieke nichemarkt. Gerard Keurentjes inspireert andere veehouders en werkt succesvol samen met natuurorganisaties. Biologische melkveehouderij Keurentjes voerde een hele reeks van innovaties door: een voorbeeld voor agrarische ondernemers in Nederland.

De tweede prijs is uitgereikt aan We Grow Organic. Dit bedrijf van Thijs Geerse, Wouter Smippe en team groeide van alleen teelt naar ketenintegratie in de afzet van biologische akkerbouwproducten. Eén bedrijfsstroom van teelt, verpakken en afleveren tot in de supermarkt. Niet alleen voor eigen uien en aardappelen, maar ook voor een veertigtal collega’s waarbij We Grow Organic enthousiast kennis en ervaring deelt met collega telers en starters. Flinke investeringen en slimme aanpassingen in de eigen bewaring geven resultaat: de sorteerhal is volledig aangepast aan de ui, met een laag vochtgehalte, geschakelde cellen met condens-droogbewaring, warmteterugwinning en zonnepanelen. Met die nieuwe bewaring kan We Grow Organic jaarrond Nederlandse kwaliteit leveren en vervangen ze de drie maanden Egyptische bio-uien voor de supermarkten in Europa. We Grow Organic bouwt succesvol aan een volgende keten van biologisch baktarwe: het zuurdesembrood ligt al bij de retail. Uniek is dat ze de kennis van het veld ook bij de afnemers brengen. We Grow Organic brengt zo een beetje boerenverstand in de retail en dat beoordeelt de jury als een zeer vruchtbare samenwerking.

De derde prijs is voor tuinderij de Es. Tuinders Bart Pijnenburg en Daniëlla de Winter laten met hun zorgtuinderij de Es uitstekend de verbinding zien. Als starters zonder land of boerderij vonden ze een bijzondere manier om burgers de bedrijfsovername te laten meefinancieren. Uniek: tuinders Bart Pijnenburg en Daniëlla de Winter zijn juridisch eigenaar van Tuinderij de Es, de meefinancierende ‘portiehouders’ zijn economisch eigenaar. Zo behouden de tuinders zeggenschap. Veel medewerkers, vrijwilligers en zorgvragers genieten van de warme sfeer en unieke, ronde vormgeving van de teeltbedden. De afzet via korte keten geeft goede resultaten. Met de helft van de bedrijfsomzet uit zorg en de andere helft uit productverkoop, laat de Es zien dat ook met een kleinschalige biotuinderij een goed verdienmodel mogelijk is. Dat biedt ruimte voor experimenten: vanaf 2022 is Tuinderij de Es een demonstratiebedrijf, dat experimenten met mulch en groenbemesters en een succesvol verdienmodel laat zien aan andere boeren en tuinders.

De jury van de Ekoland Innovatieprijs bestaat uit Mirjam Hilgeman, Rabobank en biologische boeren Kees van Zelderen en Monique Bokdam-Schieman plus onafhankelijke juryleden Bart Fokkens, Kees van Veluw, Geertje Schlaman en Ekoland hoofdredacteur Maria van Boxtel.

Foto's: Dirk Boschoo

Bron: Ekoland