Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Herbruikbare plastic drinkfles beter voor milieu dan rvs-fles"

Herbruikbare drinkflessen gemaakt van plastic zijn veel beter voor het milieu dan die van roestvrijstaal (rvs). Toch is de rvs fles nog altijd een stuk milieuvriendelijker dan petflessen voor eenmalig gebruik. Dat blijkt uit onderzoek van 6 Europese consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond.

De consumentenorganisaties onderzochten drinkflessen gemaakt van aluminium, roestvrij staal, dubbelwandig roestvrij staal, siliconen, glas en verschillende soorten harde en zachtere plastics. Daarbij werd gekeken naar de complete levenscyclus: van productie, transport en gebruik tot en met weggooien en recyclen. Flessen van polyethyleen (PE), zoals sportbidons, hebben de minste milieu-impact. Op nummer 2 staat het hardere polypropyleen (PP), bekend van onder andere de Dopper-flessen. Daarna volgen de harde, doorzichtige plastics: polycarbonaat (PC), tritan en PCTG. Al zijn de onderlinge verschillen bij plastic niet groot.

70 jaar
Het verschil in milieu-impact begint pas echt op te lopen bij siliconen, aluminium en glazen flessen. En rvs flessen blijken veruit het slechtst voor het milieu. Om de milieu-impact van een rvs fles gelijk te trekken met die van een PE-fles, moeten consumenten die langer dan 36 jaar gebruiken. Voor een dubbelwandige rvs fles, om water koel of juist warm te houden, is dat zelfs langer dan 70 jaar.

Duurzaam imago
"Een verrassende uitkomst", zegt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: "Roestvrijstalen flessen hebben een duurzaam imago, doordat ze onverwoestbaar lijken en járen mee gaan. Maar helaas komen er bij de productie van het staal zoveel giftige stoffen vrij, dat het uiteindelijke resultaat toch tegen valt."

Greenwashing
Grote fabrikanten van water in petflessen voor eenmalig gebruik willen consumenten vaak laten geloven dat hun flessen wél duurzaam zijn. Zij claimen dat hun flessen 100% recyclebaar zijn of 100% gerecycled worden. Beide claims kloppen niet. Begin november dienden 14 consumentenorganisaties daarom een klacht tegen hen in bij de Europese Commissie en toezichthouders wegens greenwashing.

Voor meer informatie: www.consumentenbond.nl

Publicatiedatum: