Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Recordaantal nieuwe Blaarkop KI-stieren in 2023

De zeldzame oude Nederlandse rundveerassen zijn gebaat bij regelmatige inzet van nieuwe stieren bij KI. Het is voor de blaarkopfokkerij gelukt om in 2023 een groot aantal nieuwe stieren in te zetten. Verschillende inspanningen hebben ertoe geleid dat er maar liefst zeven nieuwe stieren bij verschillende KI's ingezet konden worden. Dat is een recordaantal.

Maar liefst drie stieren hebben een biologische herkomst. Ook dat is uniek voor een ras van deze omvang. De zeven blaarkopstieren hebben een heel diverse afstamming en op één stier na zijn ze allemaal 100% ras. "Eén stier is 75% blaarkop en heeft 25% HF. Deze stier is genetisch hoornloos en is daarmee voor een bepaalde categorie veehouders extra aantrekkelijk. Vijf stieren zijn zwartblaar en twee stieren zijn roodblaar", vertelt Zwanet Faber, voorzitter van de Blaarkopstichting.

Er is de laatste jaren veel belangstelling voor het gebruik van blaarkopstieren en daarmee is ook de ruimte ontstaan om meer stieren in te zetten; hetgeen volgens Zwanet gunstig is voor de ontwikkeling van het ras. "Qua blaarkopaanbod is er in feite nu voor elke veehouder wel wat wils. Heel mooi is ook dat maar liefst vijf van de zeven stieren de eiwitfactor Bèta Caseïne A2A2 bezitten; ook daarvoor is een extra belangstelling bij veehouders. Drie stieren hebben tevens de Kappa Caseïne-factor AB, hetgeen gunstig is voor de kaasproductie."

Biologische blaarkopstier Hooilanden Arthur.

Hooilanden Arthur is de nieuwste biologische blaarkopstier. Hij heeft Bèta Caseïne A2A2 en Kappa Caseïne AB.

Klik hier voor een actueel overzicht.

Voor meer informatie:
Zwanet Faber
Blaarkopstichting
[email protected]
www.blaarkopnet.nl

Publicatiedatum: