Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De maatschappelijke voordelen van biologische landbouw

50 procent minder energieverbruik en 50 procent minder nitraat in het grondwater. 30 procent meer soorten en 10 procent meer koolstof in de bodem: Biologische landbouw biedt veel maatschappelijke voordelen in vergelijking met conventionele productie. FiBL medewerkers hebben de voordelen samengevat in een overzichtelijk rapport.

Wat heeft het debat over de sociale voordelen van biologische landbouw de afgelopen jaren beïnvloed? Welke extra milieuvoordelen biedt biologische landbouw in vergelijking met conventionele productie? Deze vragen zijn zeer complex. De antwoorden zijn het resultaat van de som van verschillende interacties tussen verschillende beheerspraktijken (conserverende grondbewerking, gebruik van compostmest, teelt van peulvruchten) en het lokale ecosysteem.

Essentie
Het is mogelijk om deze verschillen gedifferentieerd te beschrijven en te evalueren in wetenschappelijke studies. Dit is echter niet mogelijk in publieke discussies. Hier is het belangrijk om feiten terug te brengen tot hun essentie en duidelijke antwoorden te geven. Consumenten willen bijvoorbeeld weten of ze al dan niet bijdragen aan de bescherming van het milieu door een biologisch product te kopen. En politieke besluitvormers vragen zich af of de doelstellingen van het landbouwmilieubeleid al dan niet efficiënt bereikt kunnen worden door het promoten van biologische landbouw of dat een andere maatregel niet beter geschikt zou zijn voor dit doel.

Het onlangs gepubliceerde rapport van FiBL vat de wetenschappelijke bevindingen over de onderwerpen "klimaatbescherming", "waterbescherming", "biodiversiteit", "energie", "gezondheid" en "betaalbaarheid" op beknopte wijze samen. Om wetenschappelijke bevindingen met de hoogst mogelijke informatieve waarde te gebruiken, werd bij de selectie van de literatuur de nadruk gelegd op de resultaten van wetenschappelijke meta-analyses.

Het project werd uitgevoerd in nauwe samenwerking met het bureau van het federale programma voor biologische landbouw (BÖL) en het federale ministerie van Voedsel en Landbouw (BMEL). Het project werd gefinancierd door het BMEL als onderdeel van het BÖL-programma.

Bron: FiBL

Publicatiedatum: