Deze week beslissing over verhoging verbruiksbelasting

Amendement moet weeffout in de 'suikertaks' rechttrekken voor pure sapproducenten

Tholen - Het is 5 voor 12 voor de pure vruchtensappenproducenten. Na de vergadering van de Commissie Financiën in de Tweede Kamer van vorige week staat deze week de afsluitende plenaire vergadering in de Tweede Kamer over de geplande verhoging van de verbruiksbelasting op de planning. Albert Schulp, woordvoerder van het initiatief 'Wij sappen er niks meer van', geeft aan dat de afgelopen week duidelijk is geworden dat het een financiële kwestie betreft en geen gezondheidsvraagstuk. "Daar moeten wij niet de dupe van worden, dus stellen we voor de verhoging op zijn minst een jaar uit te stellen", aldus Albert.

Producenten van pure groenten- en fruitsappen betalen, net als frisdrankproducenten, al sinds de jaren 90 verbruiksbelasting. Nu wil de regering vanaf 1 januari een verhoging van die verbruiksbelasting invoeren, wat bedoeld lijkt te zijn als een soort gezondheidsbelasting. Met de verhoging betalen de producenten geen 9 cent, maar vanaf 1 januari 26 cent per liter belasting over haar sappen. Hier is dan ook veel verzet tegen en na een eerder net niet gehaalde motie van de BBB over een onderzoek naar uitsluiting van sappen, is vorige week bij de commissievergadering duidelijk geworden dat de SGP heeft laten weten een amendement te overwegen.

"Tijdens de vergadering werden er kritische vragen gesteld vanuit de SGP, BBB, PVV, VVD, CDA, GroenLinks en ChristenUnie over de verbruiksbelasting. Het geeft aan dat we gehoord worden in de Tweede Kamer", legt Albert uit.

Amendement tot uitstel
"Tijdens deze vergadering heeft SGP te kennen gegeven een amendement te overwegen", vervolgt Albert. "Dit is een voorstel tot wijziging van een wetsvoorstel. In tegenstelling tot een motie kan de regering een amendement niet naast zich neer leggen. De Commissie Financiën vergadert hier vandaag weer heel de dag over, waarna donderdag de afsluitende plenaire vergadering in de Tweede Kamer is. Hier valt uiteindelijk de beslissing. Wij hopen dat er tegen die tijd een amendement ligt om het besluit tot verhoging een jaar uit te stellen of de pure sappen uit te sluiten."

De voorvechter benadrukt namelijk nog maar eens dat het om meerdere redenen bizar is dat pure sappen onder deze belasting vallen. "In een antwoord op Kamervragen had staatssecretaris van financiën Van Rij aangegeven dat het lastig was om te differentiëren tussen hoog en laag suiker in sappen, maar ook dat het gewoon heel moeilijk werd om sappen uit te sluiten. Als dit het geval is, stellen we voor het een jaar uit te stellen. Dan kan hij met een effectieve regeling komen die wel maximaal tegemoet komt aan de wens om de volksgezondheid te bevorderen. Dan voorkom je ook dat een groep producenten onterecht geschaad wordt, en daarmee ook de gehele (biologische) fruitteeltsector."

Budgettaire aangelegenheid
"Echter is ons als gezamenlijke sapmakers recent bij een bezoek aan het Ministerie van VWS (Volksgezondheid, welzijn en sport) verzekerd dat niet het gezondheidsaspect de reden is, maar het puur een budgettaire aangelegenheid is. Een forse belastingverhoging dus blijkbaar. Dat verbaasde ons enorm, want er wordt te pas en te onpas in het verweer van de staatssecretaris gezegd dat het idee is dat deze verhoging de consumenten moet stimuleren voor gezonde producten te kiezen. Ten eerste schaad je deze stimulans juist met de verhoging op pure sappen en ten tweede blijkt het dus gewoon het spekken van de staatskas te zijn."

"Hij strooit daarmee eigenlijk zand in de ogen van de Kamerleden. Die denken; 'Oh, goed voor de gezondheid? Laten we het dan maar doen'. Als het vervolgens alleen om budgettaire redenen is, waarom doe je dit dan alleen over de rug van een klein groepje producenten. Laat de lasten dan dragen over alle schouders door bijvoorbeeld over het hele spectrum aan levensmiddelen een kleine verhoging toe te passen. Er zitten veel gaten in het verhaal, en meerdere weeffouten waardoor we nogmaals oproepen; stel het een jaar uit of sluit pure sappen alvast uit. We hopen zeer dat men de onredelijkheid van deze verhoging tijdig zal inzien en dat er met gezond verstand aan goede oplossing zal worden gewerkt "

Voor meer informatie:
Wij sappen er niks meer van
wijsappenernikesmeervan@gmail.com
www.wijsappenerniksmeervan.nl

Albert Schulp
Schulp Vruchtensappen
Zandpad 76
3621 NG Breukelen
0346 263930
info@schulp.nl
www.schulp.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven