Tholen - Er is veel onbegrip over de plannen van het kabinet om de verbruiksbelasting per 1 januari 2024 met 17 cent per liter te verhogen. Deze weken gaat de Tweede Kamer weer in conclaaf over het wel of niet uitsluiten van pure sappen bij de verhoging van de belasting. Voor Rose Khorenyan, eigenaar van Dutch Cranberry Group, is het duidelijk. "Suikertaks op Cranberrysap; Het moet niet gekker worden. Wij overwegen serieus om onze bedrijfsvoering buiten Nederland voort te zetten."
"Al meerdere jaren betalen wij al verbruiksbelasting op onze sappen. Dit zou halverwege de jaren 90 een tijdelijke maatregel zijn, maar inmiddels is dit een makkelijke manier om veel geld binnen te halen, zo lijkt het", vervolgt Rose. Met de verhoging van deze verbruiksbelasting wil de regering als een soort 'suikertaks' de consumptie van ongezonde fris- en energiedranken tegengaan. Omdat pure fruitsappen ook onder deze verbruiksbelasting vallen, zullen zij nu dus ook de dupe zijn van de verhoging. "Naar onze mening is dit een oneerlijke manier om geld te verdienen, want waarom zou je op puur cranberrysap, granaatappelsap, aloë verasap of vlierbessensap een suikertaks heffen?" vraagt de onderneemster zich hardop af.
"Wij vinden dat je onze producten niet gelijk mag stellen aan een frisdrank. Wij maken pure producten en willen juist geen suiker aan onze sappen toevoegen. Dat heeft ons gebracht tot waar wij nu staan. Men kiest veel vaker voor onze sappen en kom je in het buitenland dan is men verbaasd dat dit soort sappen echt nog worden gemaakt. Het drinken van cranberry sap wordt ook vaak geadviseerd door artsen om te drinken bij problemen aan de urinewegen", zo benadrukt Rose de gezonde aspecten van het pure sap.
Verhoging kan funest zijn
Ze stelt dat met de verhogen van de belasting van de pure sappen er juist een tegenovergesteld effect ontstaat dan de intentie is. Zeker voor biologische producten zal dit, zo legt ze uit, funest kunnen zijn. "Deze regering heeft de mond vol van het aanmoedigen van eten en drinken van biologische producten, maar ze steunen ons niet om dit dan tegen een redelijke prijs op de markt te brengen. Het ophogen van de verbruiksbelasting gaat onzes inziens juist zorgen voor het tegenovergestelde; men zal zeker vaker kiezen voor de ongezonde variant; die wordt namelijk gemaakt van een concentraat, waar water aan wordt toegevoegd en veel suiker."
"Pure cranberrysap, pure zwarte bessensap (met grondstof uit Zeeland), kersensap (grondstof uit Zeeland), Frambozensap (origine Nederland), Aalbessensap en Bramensap (ook uit Nederland). Het is nog maar de vraag of wij dit in de toekomst kunnen blijven aanbieden voor een redelijke prijs. Wij voorzien dat de prijzen enorm zullen stijgen en het drinken van een sap een luxe gaat worden. Bedenk je dat straks een fles van 1 liter een belasting in zich heeft van €0.26. Dat is nog eens makkelijk geld verdienen. Wij verdienen dit in ieder geval niet zo makkelijk."
Gezond verstand
Onder het initiatief 'Wij sappen er niks meer van' hebben meerdere bedrijven al actie ondernomen tegen de beoogde belastingverhoging. Daarmee hopen ze volgende week tijdens het Tweede Kamerdebat de leden te overtuigen pure sappen uit te sluiten van de verhoging. Rose roept ook op tot het gebruik van gezond verstand. "Wij hopen dat er in de Tweede Kamer toch echt verstandige mensen zitten. Geen mensen die de mond vol hebben van biologisch, maar niets begrijpen van hoe onze pure producten gemaakt worden. Een suikertaks kan echt niet op onze pure sappen opgelegd worden. Stel onze sappen niet gelijk aan een frisdrank en maak een uitzondering voor vruchtensappen, waar de suiker niet uit halen valt. Als dit doorgang vindt, overwegen we serieus onze bedrijfsvoering buiten Nederland voort te zetten."
Voor meer informatie:
Dutch Cranberry Group
Klundertseweg 32 A
4761 PR Zevenbergen
0031(0)168-785353
info@dutchcranberrygroup.nl
www.dutchcranberrygroup.nl