"We hopen dat zijn verhaal andere boeren in de regio zal inspireren"

Maak kennis met de eerste 'conversiekatoenboer' van Kuyichi

Kuyichi heeft een conversieproject voor katoen opgezet. "In samenwerking met onze Turkse denimfabriek en partner Bossa helpen en stimuleren we boeren om over te stappen van conventionele naar biologische katoenteelt. Tijdens dit drie jaar durende proces bieden Bossa en Kuyichi financiële zekerheid en de gegarandeerde afname van hun katoenoogst", zo licht Kuyichi toe in een blog op de eigen website.

Cengiz Karadeli, op de foto hieronder, is de eerste conversiekatoenboer. Cengiz is een Turkse katoenboer die overschakelt van traditionele naar biologische katoenproductie. Zijn boerderij ligt in de regio Aydin en de eerste katoen in omschakeling werd in oktober 2022 van zijn veld geoogst. "We zijn blij dat hij nu in het tweede jaar van de overgangsperiode zit en hopen dat het verhaal van Cengiz andere boeren in de regio zal inspireren om hetzelfde te doen!"

Conversiekatoenboer Cengiz Karadeli.

De biologische katoenteelt informatiekloof
"Het is altijd makkelijker om gewoon door te gaan zoals je gewend bent. Wij zullen de laatsten zijn die dat ontkennen. De meeste boeren weten gewoon niet waar ze moeten beginnen met biologische katoenteelt. Nieuwe methoden vereisen nieuwe kennis en gaan altijd gepaard met onzekerheid. Als niemand in hun omgeving hen kan leren hoe ze biologische gewassen moeten verbouwen, lijkt de overstap niet de moeite waard. Naarmate de conventionele landbouw zich ontwikkelde tot een landbouw die zwaar leunt op pesticiden en kunstmest, vervaagde de 'ouderwetse' biologische manier. Gelukkig zien we nu weer een langzaam stijgende vraag naar biologisch katoen!"

Waarom aarzelen katoenboeren?
Veel boerenfamilies zullen zeggen: blijf trouw aan wat je weet, vooral als er weinig bekend is over het alternatief. Boeren zijn vaak erg afhankelijk van het inkomen van hun jaarlijkse oogst; daarom is de angst voor een mislukte oogst een van de grootste obstakels. Ze zijn bang dat een plaag hun oogst zal ruïneren en dat ze dit niet kunnen bestrijden met bestrijdingsmiddelen.

Links de eerste conversiekatoenboer, rechts presentatrice Floortje Dessing in een shirt dat gemaakt is van conversiekatoen.

Bovendien duurt het tot drie jaar voordat een conventionele boerderij biologisch gecertificeerd kan worden. Het kost tijd om een evenwichtige en gezonde grond te creëren zodat je gewas kan groeien. Dit resulteert in een lagere opbrengst in de eerste paar jaar. Minder kilo katoen staat gelijk aan minder loon. Als het katoen eenmaal volledig biologisch is, krijgt het een biologische premie, maar conversiekatoen wordt vaak niet beloond. Het vinden van geschikte zaden van hoge kwaliteit, genetisch gemodificeerd-vrij en alternatieve bestrijdingsmiddelen kan ook problematisch zijn. De omschakelingsperiode kan behoorlijk zwaar zijn, daarom is er extra ondersteuning nodig.

Eén van de items van de 'conversielijn' van Kuyichi.

De voordelen van biologische katoenteelt
Gestaag zijn meer en meer boeren geïnteresseerd in hun conventionele landbouwmethode veranderen. Ondanks de hindernissen zien ze de voordelen van biologische katoenteelt en zijn ze volgens Kuyichi bereid dit te verbeteren. Het is zelfs zo dat biologische katoenteelt kosteneffectiever is, omdat boeren hun kosten verlagen door de hoge prijzen van pesticiden, kunstmest en dure zaden over te slaan en de katoen voor een hogere prijs verkocht wordt. Bovendien is het gezonder voor hen, hun families en hun omgeving.

Klik hier voor meer informatie over katoen in conversie.

Voor meer informatie:
Kuyichi
Stationsstaat 7
3451 BV Utrecht
info@kuyichi.com
www.kuyichi.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven