Ook Waarde-Ring voor bio-boeren in Overijssel, Brabant en Utrecht

De Friese bio-boer Folkert Botma is niet de enige die de afgelopen week een Waarde-Ring ontvangen heeft. Dit geldt namelijk ook voor meerdere bio-boeren in Overijssel, namelijk Winny van Buuren van de Zenderense Es en Christian en Sanne Klein Koerkamp van bio-stadsboerderij Heerlijkheid Linde. Daarnaast kreeg in Noord-Brabant bio-boer Bart Pijnenburg van Tuinderij de Es de onderscheiding en ook in de provincie Utrecht kreeg Max van Tilburg van Het Hof van Gunterstein in Breukelen een Waarde-Ring. De Waarde-Ring is een onderscheiding die meerdere provincies uitreiken aan personen die zich inzetten voor de verbinding tussen burgers en boeren. Vanuit hun agrarische bedrijven slaan de winnaars bruggen naar de samenleving. De Waarde-Ring is een initiatief van de Dutch Food Week.

Links Christian en Sanne, in het midden Winny en Arjen. Foto: Provincie Overijssel.

Overijssel
Winny kreeg hem uit handen van gedeputeerden Gert Harm ten Bolscher en Maurits von Martels de Waarde-Ring van de provincie Overijssel. Ze heeft, samen met haar partner Arjen, een biologisch en natuurinclusief landbouwbedrijf aan de Zenderense Es in Borne. Ze werken samen met landgoed Twickel. Een gezonde bodem en gezond voedsel nu en voor toekomstige generaties staat centraal in hun bedrijfsvoering. Dit doen ze door duurzaam agrarisch beheer met een positief effect op de biodiversiteit, de natuur en hun producten zoals havermout, speltbloem, roggebloem, volkorenmeel en parelgerst. De producten worden rechtstreeks aan consumenten en lokale bedrijven afgezet. Winny draagt actief bij aan kennisdeling en betrekken en verbinden mensen en collega boeren bij hun bedrijf. Dit doet ze onder andere door educatieve wandelingen en bijeenkomsten voor hun leden (vrienden van de Zenderense Es), het delen van kennis via social media, demonstraties voor collega-boeren en samenwerking met onderwijs.

Christian en Sanne hebben in mei 2022 de nieuwe biologische stadsboerderij Heerlijkheid Linde geopend, vlak bij woonwijk De Vijfhoek in Deventer. In samenwerking met Stichting IJssellandschap is na jaren van vernieuwende planmakerij hun boerderij werkelijkheid geworden. Dat is gebeurd met actieve betrokkenheid van bewoners uit de wijk en deskundigen. Christian en Sanne willen met hun boerderij de verbinding tussen stad en (boeren)land leggen en bewoners van Deventer de mogelijkheid bieden om het boerenbedrijf te beleven. Dit doen ze in de vorm van verkoop van eigen producten, het bieden van een speelplek voor kinderen, een uitrustplek voor volwassenen en het faciliteren van wandelingen en fietsroutes over hun landerijen.

Brabant
Tijdens de finale van Dutch Food Week heeft de provincie Noord-Brabant een Waarde-Ring uitgereikt aan Bart Pijnenburg als blijk van waardering voor zijn inzet om het wederzijdse begrip tussen boer en burger te versterken. De uitreiking vond plaats tijdens de Brabant van Boer tot Bord tour op zaterdag 14 oktober. De Waarde-Ring werden uitgereikt door Marc Oudenhoven, gedeputeerde Agrarische Ontwikkeling:

Bart is eigenaar van Tuinderij de Es. Daar kweekt hij sinds 1981 biologische groenten die hij verkoopt in een prachtige biologische winkel waar de buurt samenkomt om te winkelen. Daarnaast organiseert hij allerlei activiteiten zoals workshops, aanschuiftafels, festivals en cursussen. Bovendien biedt hij ook dagbesteding aan voor mensen met dementie, aangepast werk voor mensen met een psychiatrische aandoening en/of mensen die hun leven weer op de rit willen krijgen.

Utrecht
De Waarde-Ringen in Utrecht werden op maandag 9 oktober uitgereikt door Mirjam Sterk, gedeputeerde Natuur en Landbouw. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst bij De Boerinn in Kamerik kregen de ontvangers van Mirjam Sterk, gedeputeerde Natuur en Landbouw. Hij kreeg daar de onderscheiding opgespeld en een mediavoucher van 2500 euro uitgereikt.

Links Max van Tilburg. Foto: Provincie Utrecht.

Max werd omschreven als een 'succesvolle starter'. Het Hof van Gunterstein is een biologische boerderij op een landgoed met een B&B, winkeltje, biologisch vlees, boerenkaas, en -zuivel. Ook kunnen burgers hun eigen groenten oogsten en bloemen plukken. Burgers en boeren werken samen in het produceren van gezond voedsel.

Voor meer informatie:
Zenderense Es
Vaaltweg 6
7621 AA Borne
06 30475578
info@zenderensees.nl
www.zenderensees.nl

Heerlijkheid Linde
Slinkmansweg 2
7433 PC Schalkhaar
0570 710393
info@heerlijkheidlinde.nl
www.heerlijkheidlinde.nl

Hof van Gunterstein
Laan van Gunterstein 2
3621 VA Breukelen
06 15011188
info@hofvangunterstein.nl
www.hofvangunterstein.nl

Tuinderij de Es
Eind 19c
5076 TD Haaren
info@tuindees.nl
www.tuindees.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven