Demodag biodivers telen: 9 oktober

Wat hebben groenteteelt, mulch, bodemorganismen, microscoop, agroforestry, voedselbos en verbreding van verdienmodel met elkaar gemeen? Op zich niets, behalve dat dit alles aan bod komt op maandag 9 oktober, de Landelijke Demodag, bij twee bedrijven in Midden-Brabant. Zij zetten hun deuren wagenwijd open om collega boeren en tuinders te ontvangen.

Programma
Je bezoekt Tuinderij de Es in Haaren in de ochtend en Aldo/Natuurlijk Tomaat in Dongen in de middag. Er is volop ruimte voor discussie en het delen van ervaringen over telen met behoud of verhoging van de (bodem)biodiversiteit. Deelname is kosteloos. Vooraf aanmelden is gewenst.

De inloop vanaf 9.45 uur bij Tuin de Es in Haaren. Lunch om 12.30 en start programma in Dongen is om 14 uur. Het programma eindigt rond 16 uur met een hapje en drankje. Je reist met eigen vervoer van Haaren naar Dongen (30 minuten). Het is ook mogelijk om een gedeelte daarvan bij te wonen.

Tuinderij de Es en workshop bodemorganismen
In de ochtend deelt Bart Pijnenburg bij Tuinderij de Es in Haaren zijn ervaringen in een kort rondje over het bedrijf waar iedereen welkom is en biologische groente wordt geteeld. Er wordt veel geëxperimenteerd met bodembedekkers: compost, mulch en levende planten. Duurzaam bodembeheer wordt in alle facetten toegepast.

De Compostkeuken laat je vervolgens via een microscoop met camera kennismaken met de kleurrijke personages die een gezonde, vruchtbare bodem rijk is. Van een aantal verschillende monsters kunnen de deelnemers de bodemorganismen op een groot scherm bekijken. Zie de verschillen en leer over de belangrijkste vitale biologische bodemprocessen, zoals de opbouw van een gezonde bodemstructuur en wat nodig is om voedingsstoffen vrij te maken. En ga hierover met elkaar in gesprek. Ondertussen wordt een lekkere lunch gemaakt voor de deelnemers.

Natuurlijk Tomaat
's Middags staat een rondleiding bij Aldo/Natuurlijk Tomaat in Dongen op het programma. Deze onderneming heeft 25 jaar ervaring in het vak, van origine gangbaar tomatenteler onder glas, en inmiddels omgevormd naar biologische teelt van groente en fruit. Dit is buiten uitgebreid met een biologische moestuin, agroforestry fruit- en notengaard en een voedselbos. Daarnaast is de bedrijfsvoering verbreed met een biologische supermarkt, vergaderruimte en diverse samenwerkingen. Ook hier gaan we met elkaar het gesprek aan door ervaringen met elkaar te delen.

Groeien naar morgen
Het ministerie van Landbouw wil boeren en tuinders graag inspireren om duurzamer te werken. Hiervoor heeft zij een aantal demonstratiebedrijven benoemd. Hieronder ook Tuin de Es en Natuurlijk Tomaat. Er zijn meer verhalen van agrariërs die kringlooplandbouw handen en voeten geven. Ook is er een aanbod van regelingen en ondersteuning.

Voor meer informatie:
Tuinderij de Es
Eind 19c
5076 TD Haaren
06 22137239
info@tuindees.nl
www.tuindees.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven