Het toepassen van compostthee kan zowel op bodem als plant een gunstig effect hebben. In de bodem kan het leiden tot een activatie van het bodemleven met een verhoogde nutriëntenefficiëntie tot gevolg. Verder kan het zorgen voor een betere bodemstructuur vanwege de ontwikkeling van aggregaten door de toenemende schimmel- en bacteriepopulatie. Daarnaast kan het gewas beschermd worden tegen schadelijke bacteriën en schimmels bij toepassing van de compostthee op het blad.
Foto ILVO
ILVO testte compostthee als bladtoepassing in wintergraan. De compostthee werd toegepast in het voorjaar van 2021 op een biologisch proefperceel (op het Proefplatform agro-ecologie in Hansbeke) en in het voorjaar van 2022 op een gangbaar proefperceel (in Gavere).
Samenvattend werd er geen significant effect waargenomen van compostthee als bladtoepassing op de plantgezondheid, graanopbrengst en kwaliteit onder zowel biologische als gangbare omstandigheden. Compostthee resulteerde in een lagere bacteriële diversiteit vergeleken met compost (die werd gebruikt om de compostthee te maken). In overeenstemming resulteerde de bladtoepassing van compostthee in een lagere bacteriediversiteit op de planten.
Lees hier de details over de veldproeven
Bron: CCBT