Kräuter Will

"10 tot 20 procent lagere afzet bio-kruiden"

Kruiden zoals basilicum, peterselie, bieslook, munt, tijm, rozemarijn en salie zijn nog steeds erg populair. Maar zoals Jan Will van het gelijknamige tuinbouwbedrijf in Albertshofen ons vertelt, stagneert de vraag momenteel. Will is gespecialiseerd in biologische kruiden in potten, die hij het hele jaar door kan aanbieden. "We schatten dat de afzet met tien tot twintig procent is gedaald. Dat hangt natuurlijk ook sterk af van het soort klanten. Vooral in het segment van de tuincentra is de afzet gedaald. De materiaal- en arbeidskosten en de gasprijzen zijn gestegen, waardoor onze totale kosten met 15 procent zijn toegenomen. We hebben de extra kosten in ieder geval kunnen doorberekenen aan onze klanten."

Vraag naar kruiden in potten neemt af
Naast de tuincentrumsector daalde ook de verkoop aan tuinbouwbedrijven, zei hij. "Onze producten worden voornamelijk verkocht aan groothandelaren in Zuid-Duitsland en Oost-Duitsland. De kruiden worden biologisch geteeld, maar we verkopen ze zowel als conventionele als biologische producten." Vijf jaar geleden exporteerde Will zijn kruiden nog naar Zwitserland. "De wettelijke situatie daar is echter zodanig veranderd dat ze eerst hun eigen productie moeten verkopen voordat ze toegang krijgen tot geïmporteerd product. Hierdoor zijn wij als leverancier verdwenen."

Bovendien merkt hij dat de belangstelling voor kruiden in potten over het algemeen afneemt, terwijl de vraag naar verpakte kruiden, zoals die in 25 gr-verpakkingen, weer toeneemt. "Klanten kiezen nog steeds voor standaardkruiden. Speciale kruiden zijn meer een niche. Nadat basilicum 35 jaar geleden op de markt kwam, volgde er nauwelijks iets wat dit kon evenaren. Rozemarijn en munt zijn ook al langer ingeburgerd. Het potentieel voor nieuwe kruiden is er, omdat onze klanten ook interesse tonen, maar tot nu toe is er nog niets nieuws opgedoken."

Beperkte irrigatie
"Afhankelijk van het weer kan het gebeuren dat de kruiden te snel groeien, waardoor we te veel productie hebben. Zodra het weer te koud is, kan er ook weer een tekort ontstaan. Daarnaast mogen we biologische producten niet extra behandelen. Zodra ze er zijn, moeten ze direct verkocht worden," zegt hij, verwijzend naar de onstabiele weersomstandigheden. Hij noemt ook de beperkte beschikbaarheid van water als een andere uitdaging: "We mogen in de zomer alleen water geven van 10 uur 's avonds tot 10 uur 's ochtends om water te besparen. In de tussentijd mag er niets worden besproeid om de verdamping zo laag mogelijk te houden. Daarom hebben sommige bedrijven in onze regio hun irrigatietechnologie al moeten veranderen." Wat dat betreft is hij blij met de regen.

Overschakelen op biologische sierplanten
"We hebben er al aan gedacht om het areaal uit te breiden. In de toekomst willen we ons echter toeleggen op de teelt van biologische sierplanten en het aandeel kruiden in potten verminderen. Ik wil het bedrijf fundamenteel herstructureren." De uitbreiding is gepland voor het jaar 2025-2026.

Voor meer informatie:
Jan Will
Gartenbau
Am Fuchsberg 4
D-97320 Albertshofen, Duitsland
Tel: +49 (0)9321 39070
kraeuter-will@web.de
www.kraeuter-will.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven