Ekodis Natuurvoeding in Amsterdam viert 40-jarig bestaan

"Mensen fietsen toch om voor een onafhankelijke natuurvoedingswinkel"

Tholen - Ekodis Natuurvoeding bestaat 40 jaar. Dit werd op 10 september in en rond de winkel op het Beukenplein in Amsterdam gevierd, met een festival voor de buurt. "Ik dacht dat iedereen op het strand zou zitten, maar het was juist heel druk en erg gezellig. Iedereen had het ontzettend naar zijn zin. Een geslaagd feest dus", vertelt Maarten van Riel, de huidige eigenaar van Ekodis en zoon van oprichter Jan.

Voor het kindertheater, de livemuziek en dergelijke had Maarten allemaal klanten opgetrommeld. "Het was van begin af aan echt heel druk. Ik heb het nog nooit zo druk gezien, zelfs niet in coronatijd. Dat eerste weekend was het enorm druk, maar dit overtrof alles."

Er was onder meer een markt, men kon manden vlechten en op de foto rechtsonder zie je het kindertheater.

Er kwamen vooral veel vaste klanten op het festival af, geeft hij aan. "Er waren heel veel bekenden van de partij. En ook wel voorbijgangers en mensen uit de buurt die het zagen gebeuren. We hebben de afgelopen maand iedereen in de winkel flyers meegegeven. Onze eigen klanten waren daardoor goed op de hoogte. Dat is het belangrijkste, want daar geef je het feestje voor. Speciaal voor hen hebben we ook veel 40% aanbiedingen met leveranciers gedaan. En voor wie 40 euro of meer besteedde, stonden er goedgevulde goodiebags klaar."

Theo Boon (Odin) met mooie woorden voor Jan.

Winkeloppervlakte flink gegroeid
Om 14:00 uur vond de toast op 40 jaar Ekodis plaats. Daarbij gaf Jan ook een speech en was Theo Boon (Odin) aanwezig om Jan in het zonnetje te zetten. Maarten is in 2011 mede vennoot geworden en heeft vorig jaar het stokje definitief overgenomen. "Mijn vader is inmiddels 69 jaar en met 'pensioen', al zal hij de komende tijd zeker nog wel een dag of twee in de week meehelpen met de groente in de ochtend. Zelf noemt hij dat ochtendgymnastiek."

Veel belangstelling voor de speech van Jan.

Toen hij jong was zat het zeker niet in de planning om de winkel over te gaan nemen, geeft Maarten aan. "Ik heb wel van jongs af aan altijd in de winkel gewerkt, maar toen was het echt nog een klein natuurvoedingswinkeltje en stond mijn vader vooral nog veel op de markt. Dit is ons vierde pand en met elke verhuizing is de winkeloppervlakte steeds ongeveer verdubbeld. Tot 1995 draaide mijn vader er zes markten in de week bij. Vanaf toen gingen we naar zo'n 120 vierkante meter en kwam de focus op de winkel te liggen. In 2008 zijn we in het pand van de oude supermarkt aan de overkant terecht gekomen en beschikken we over een winkeloppervlakte van 350 vierkante meter."

Nadat Maarten een aantal keer, zoals hij het zelf omschrijft, 'geprobeerd had te studeren' en als hovenier actief was geweest, stelde zijn vader voor om het gewoon eens uit te proberen om fulltime in de winkel aan de slag te gaan. "En dat beviel eigenlijk meteen heel goed. Als we de stap naar een groter pand niet hadden gemaakt, was het misschien anders gelopen. Dit heeft het in een stroomversnelling gebracht."

Het omfietsen waard
De winkel draait goed, geeft hij aan. "We hebben een hele stabiele basis. Er zijn inmiddels niet zo veel onafhankelijke natuurvoedingswinkels meer in Amsterdam. En dan gaan mensen toch voor je omfietsen, omdat ze hier iets vinden dat ze bij een ander niet vinden."

Voor meer informatie:
Maarten van Riel
Ekodis
Beukenplein 73
1092 BB Amsterdam
020 6946327
eko@ekodis.nl
www.ekodis.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven