Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer dan vijftig enthousiastelingen proeven samen de diversiteit van zaadvast

Maandagmiddag 4 september stroomde het veld van biologische tuinderij 't Struykgewas vol met enthousiaste telers, consumenten en koks. De diversiteit van biologische zaadvaste rassen werd op een wel heel bijzondere manier tentoongesteld. De bezoekers konden niet alleen langs alle rassen van de rassenvergelijking wandelen en ervaringen uitwisselen. Ze werden ook uitgedaagd door 'smaakspecialist' Reinier Hoon die met zijn verhaal meerdere zintuigen van de bezoekers wist te beroeren.

Paprika's proeven. Op de voorgrond snackpaprika Flynn (van De Bolster). Foto's: Helga van Ree.

Bij biologische tuinderij 't Struykgewas in Scherpenzeel staan acht rassen buitenteelt paprika, zes rassen buitenteelt aubergine en zeven rassen rode bieten van verschillende aanbieders (Bingenheimer Saatgut, De Bolster, De Zaderij, Vitale Rassen). De hoge opkomst en het stralende weer zorgden voor een bijzondere middag die naar meer smaakt.

Mieke Lateir van Bingenheimer Saatgut: "Wat mij vooral is bijgebleven is het enthousiasme, de hoge opkomst en de grote diversiteit die zichtbaar werd in de rassendemo. Zoveel interesse in het thema zaadvast, dat maakt mij heel blij en hoopvol."

Pieter Struyk met aubergine.

Pieter Struyk van biologische tuinderij 't Struykgewas: "Een en al positiviteit en wat een goede sfeer. Men was zo geïnteresseerd en bleef mij maar vragen stellen. Wat mij betreft krijgt dit zeker een vervolg!"

Aukje Stoffelsma van tuinderij Klein Alma: "Ik vond de smaakvergelijking geweldig om te doen. Meestal heb je namelijk maar één soort bieten tegelijk klaar op je land en die smaken altijd heerlijk. Nu kon je al die rassen vergelijken. Ik denk dat we dat hier volgend jaar ook maar moeten doen, een bieten proefdag. Een mooie wetenswaardigheid die besproken werd: de meeste smaakstoffen zijn voedingsstoffen (alleen al om de simpele reden dat water geen smaak heeft). Jammer genoeg heeft bij veredeling van rassen de laatste decennia de nadruk op kwantiteit (kilo's) gelegen en minder bij kwaliteit (voeding dus smaak). Tijd voor verandering!"

Bieten in het veld.

Edwin Nuijten van Stichting Zaadgoed: "Mij is vooral bijgebleven hoe belangrijk uitwisseling van ervaringen is. Iedereen heeft andere interesses en we kunnen elkaar aanvullen. Samen kom je verder."

Opgevangen tijdens de dag: "Wat een stralende dag om elkaar zo op het veld te ontmoeten en de gewassen te bekijken, en dan ook nog in combinatie met het thema smaak. Het is zoveel fijner om elkaar op deze manier te ontmoeten!"

Voor meer informatie:
Stichting Zaadgoed
Postbus 127
3700 AC Zeist
[email protected]
www.zaadgoed.nl

Publicatiedatum: