Wat begon als een bedrijf voor bloeiende potplanten, is in de loop der jaren uitgegroeid tot een leverancier van diverse producten zoals wintergroenten in pot. Sinds vorig jaar teelt de Bioland-Gärtnerei van Klaus Umbach ook snijbiet, winterpostelein, paksoi en diverse Aziatische slasoorten, die in het hele land worden verkocht, onder andere aan groothandels en biologische speciaalzaken. "We zijn in 2022 begonnen met de teelt van wintergroenten omdat hier veel belangstelling voor was. Dit assortiment is niet alleen geschikt voor de hobbyteelt, maar ook voor de professionele teelt. Vooral groenten als Aziatische sla, maar ook hertshoornweegbree, snijbiet, paksoi, palmkool of winterkers zijn razend populair."

"Verder willen we mensen motiveren om hun balkonbakken op te knappen en de thuisteelt verder uit te breiden. Vooral door zeer populaire online congressen, zoals die van Birgit Schattling (Bio-Balkon-Kongres vanaf vrijdag 08.09.), wordt de interesse en kennis over dit productsegment vergroot." Umbach biedt zijn producten zowel aan via de eigen online shop als via vijf verkoopstands in de regio Heilbronn/Stuttgart en via de biologische groothandels Weiling en Bodan. "Onze producten bevinden zich op het raakvlak tussen sier-, gebruiks- en geneeskrachtige planten, en aan die laatste besteden we steeds meer aandacht." In de toekomst wil het bedrijf producten als Aziatische sla, paksoi, hertshoornweegbree en snijbiet het hele jaar door aanbieden. "Groothandelaren zijn nog steeds vrij huiverig om de producten op de lijst te zetten, omdat we nog steeds het 'bloempotstempel' op ons voorhoofd hebben."

1,5 hectare kas, 15 hectare vollegrond
Umbach heeft de beschikking over 1,5 ha kas en 15 ha vollegrond. "Beschermde teelt is intensieve teelt, waarbij tot nu toe alleen potplanten zijn geteeld. Er gaan echter voortdurend gewassen verloren door de klimaatverandering. Terwijl de zonnebloem nog steeds een sterk biologisch product is omdat het een symbolische plant is, verdwijnen er steeds meer kwetsbare gewassen uit ons portfolio. Producten als paksoi en Aziatische sla zijn echter bijna onverwoestbaar," zegt Umbach. "We zien in de eerste plaats een grote verandering in het productassortiment. Dit is een ontwikkeling die we altijd al hebben gezien in de groenten- en fruitsector. Wat voor ons als gevolg van de klimaatverandering is gewijzigd, is dat de werktijden van onze werknemers nu flexibeler zijn, zodat we eerder kunnen beginnen met werken als dat nodig is en ook eerder kunnen stoppen."

Over het geheel genomen zijn de teeltkosten met zeven tot acht procent gestegen. "We hebben de kosten echter kunnen doorberekenen. Het is een mix van energie-, materiaal- en personeelskosten. Maar deze stijging van acht procent was er vorig jaar en het jaar daarvoor ook al. Sinds vorig jaar voelen we een zekere terughoudendheid van de klanten, maar het is nog steeds relatief binnen de grenzen van de coronajaren met hoge omzetten. We hebben onze biologische bloementeelt moeten verminderen, maar we zien groei in potplanten, medicinale planten en wintergroenten. Eén ding staat voor ons vast: we kunnen wel zonder bloemen, maar niet zonder groenten."

Hennepteelt op vier hectare
Daarnaast is het bedrijf dit jaar begonnen met de teelt van commerciële hennep in de vollegrond. "Hennep heeft veel water nodig. Daarom verwachten we maar een fractie te oogsten van wat we oorspronkelijk wilden. In dit opzicht zijn we vergelijkbaar met andere telers: als het slecht weer is, is het product ook slecht. Je hebt sterke zenuwen en een langetermijnstrategie nodig." Industriële hennep is een toegelaten voedingsmiddel, waarbij de bladeren worden gebruikt voor thee en de zaden voor meel en aanverwante verwerkte producten. Hennepolie wordt ook veel gebruikt. We hebben contact met de Universiteit van Hohenheim over de rassenkeuze; daar lopen al drie jaar proeven met henneprassen."

Open dag
Umbach en zijn team zijn net begonnen met het oppotten van de wintergroenten. Om de wintergroenten te presenteren wordt er op 23 en 24 september een open dag gehouden. "De wintergroenten, medicinale kruiden, hennep en de informatie daarover staan centraal, waarmee we vooral de consument willen bereiken. Met deze informatie en de respons van onze klanten kunnen we ook weer nieuwe producten aanbieden aan de groothandel. De consument is ook voor ons de verkoopbarometer en wegwijzer voor de toekomst."

Voor meer informatie:
Klaus Umbach
Umbach Bioland Gärtnerei
Klinge 2 / Staufenberger Weg
D-74074 Heilbronn, Duitsland
Tel: +49 7131 58960 0
info@gaertnerei-umbach.de
https://gaertnerei-umbach.de