Anne Floor van Dalfsen, Tradin Organic Agriculture:

"Vooral de Fairtrade gecertificeerde Sri Lankaanse bio-boeren zijn goed in staat om aan de eisen voor regeneratieve landbouw te voldoen"

Tholen - Tradin Organic heeft onlangs een duurzaamheidsrapport uitgebracht waarin ze de reis van de vloeibare kokosproducten, zoals kokosnootwater en -melk uit Sri Lanka belichten. "We werken lokaal samen met twee verwerkers met in totaal 311 vaste werknemers waarvan 39% vrouwelijke werknemers inclusief de managementposities, en 100+ kleine boerenbedrijven waarvan 45 Fairtrade gecertificeerd, met in totaal 1380 hectare biologisch gecertificeerd land", zo meldt Tradin Oganic in het rapport.

Desgevraagd vertelt Anne Floor van Dalfsen, Sustainability Manager bij Tradin, hier nog wat meer over. Ze geeft aan dat ze bij Tradintrots zijn op het feit dat 45 van de boeren ook Fairtrade gecertificeerd zijn. "Sri Lanka heeft een pesticidevrije wetgeving, dus het zijn sociale certificeringen zoals Fairtrade die nog meer impact hebben. Het zorgt ervoor dat de boeren een extra premie ontvangen en dit levert een belangrijke bijdrage aan het levensonderhoud van hun gezin. Het is geweldig dat een deel van de boeren in Sri Lanka Fairtrade gecertificeerd is en we hopen dat de marktvraag blijft groeien zodat de rest ook mee kan doen!", aldus Anne Floor.

Arbeidsintensieve certificeringen
Het lastigste aspect aan een project als dit is volgens haar dat het een voortdurende en arbeidsintensieve inspanning is om de certificeringen te behouden, zoals dat voor veel gecertificeerde boeren en producent het geval is. "De boeren met wie we samenwerken in Sri Lanka zijn biologisch gecertificeerd, en een deel van de groep heeft ook andere milieu- en sociale certificeringen zoals Rainforest Alliance, Fairtrade, Naturland, enzovoorts. Al deze certificeringen vereisen regelmatige training van de boeren, inspecties en technische ondersteuning. De laatste tijd zijn de kosten sterk gestegen, waardoor ook de audits duurder zijn geworden. Het is dus belangrijk dat merken en retailers zich blijven inzetten voor gecertificeerde ingrediënten en het werk in het veld steunen via de certificeringspremies."

Digitalisering certificeringsbeheer
Tradin Organic ziet ook een groot potentieel voor digitalisering in certificeringsbeheer. "Dit zou extra voordelen opleveren door het ontsluiten van eenvoudigere en snellere traceerbaarheid. We zijn bezig met het testen van technische oplossingen in onze sourcingprojecten in Afrika, waar we andere grondstoffen inkopen, en we gaan zit binnenkort uitbreiden naar andere regio's. Op dit moment werken we samen met SmallHoldr, Farmforce en Fairfood, dus blijf ons vooral volgen voor meer informatie."

Op weg naar regeneratief
Werken alle boeren in dit project al volgens de principes van regeneratieve biologische landbouw? Anne Floor: "Goede vraag en het antwoord hangt af van aan wie je het vraagt. De term 'regeneratief' is nog niet duidelijk gedefinieerd, vooral niet in Europa, maar wij hebben ervoor gekozen om het nieuwe Amerikaanse label Regenerative Organic Certification, ofwel ROC, te volgen. We geloven dat de biologische boeren in Sri Lanka, vooral degenen die al Fairtrade gecertificeerd zijn, goed in staat zijn om aan de eisen te voldoen. Sociale certificering is immers een toetredingscriterium voor ROC. Ze moeten nog wel slagen voor een audit om aanvullende indicatoren te verifiëren - voor bodemgezondheid, biodiversiteit en dierlijke integratie - om het ROC-label te kunnen claimen. Bodem- en dierenwelzijn maakt al deel uit van hun culturele gewoonten, aangezien elke boerderij meestal een paar koeien/runderen in de familie heeft en de mest van deze dieren hun bodem enorm verrijkt. We willen dit proces graag met hen en geïnteresseerde kokosnootklanten doorlopen! We brengen praktijkervaring mee van ons cacaoproject in Sierra Leone, één van de eerste projecten met het ROC-label."

Meer over het project
Sri Lanka, met een westelijk gebied dat bekend staat als de 'coconut triangle', wordt algemeen erkend als de primaire bron van vloeibare kokosproducten. Tradin betrekt sinds 2014 biologische kokosmelk, -water en -room uit dit tropische oord. Hiervoor werkt de onderneming samen met lokale boeren en verwerkingsbedrijven. Het gaat om een uitgebreid netwerk van boeren die natuurlijke methoden en compost gebruiken om kokosnoten te telen en te oogsten, volgens de principes van regeneratieve biologische landbouw. Op kleine percelen naast de huizen groeien kokospalmen samen met levendige mango-, bananen- en zwarte peperplanten, die liefdevol worden onderhouden door de families. Op grotere plantages wisselen ze de kokospalmen op strategische wijze af met fruit- of cashewbomen en zelfs met koeien voor de bemesting, waardoor een bloeiend ecosysteem ontstaat. Met kokosbladeren en kokosschillen royaal verspreid rond de bomen, beloont de natuur hen tot wel 8 tot 10 keer per jaar met een smakelijke oogst, en de boeren ontvangen een extra premie voor hun uitzonderlijke producten.

Klik hier om het impactrapport te lezen.

Voor meer informatie:
Tradin Organic
Stationsplein 61-65
1012 AB Amsterdam
020 4074499
sustainability@tradinorganic.com
www.tradinorganic.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven