Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wytze Brandsma, Feriening Biologyske Boeren Fryslân:

"Er zijn juist heel veel uitdagingen waaraan biologisch een bijdrage kan leveren"

Tholen - Landbouwgedeputeerde Femke Wiersma van Friesland (BBB) heeft aangegeven dat de provincie zich wat haar betreft minder gaat inspannen voor de biologische landbouw. Ze wil de Friese landbouwagenda herijken en in deze visie staat dat de provincie toe wil naar een biologische landbouw. Volgens de gedeputeerde moet dit niet worden opgelegd, maar moet dit vanuit de markt komen en is de vraag er niet naar. Wytze Brandsma roept namens de Feriening Biologyske Boeren Fryslân (FBBF) op tot een bredere visie."Kijkend naar de IFOAM-principes gaat het niet alleen om de productiewijze, maar om veel meer. De bijdrage aan het klimaat, biodiversiteit en de sociale impact bijvoorbeeld. Dat moet ook meegenomen worden. Ik hoop dat we een beetje lef kunnen gaan tonen in Friesland en Nederland. De gedeputeerde zegt dat alles bij het oude moet blijven, maar er zijn juist heel veel uitdagingen waaraan biologisch een uitstekende bijdrage kan leveren. Dat aspect wordt nu niet meegenomen", aldus Wytze.

Hij trekt ook de uitspraak dat er geen markt voor biologisch is in twijfel. "Zo is er bijvoorbeeld zeker vraag naar biologische melk. Andere producten hebben het misschien wat lastig, maar niet voor niks ligt er nu ook een Biologisch Actieplan van het ministerie. Daar hebben we hoge verwachtingen van. Het zou mooi zijn als we dan ook de rekensom kunnen maken van de maatschappelijke kosten van de voedselproductie. Met deze 'true cost accounting' zal de brede meerwaarde van de biologische landbouw duidelijker zichtbaar worden."

Wytze is van mening dat boeren helemaal niks opgelegd wordt. "Er mag wel een beetje stimulering plaatsvinden. Biologisch levert een actieve bijdrage aan onder meer de toename van de biodiversiteit. Er zijn nog de nodige doelen te behalen en dat kan ook prima gangbaar, maar met biologisch kan dit iets sneller. Dat moet vanuit de provincie gestimuleerd worden en dat is een nuance die wij als FBBF eraan willen geven en dat neemt Wiersma nu even niet mee."

Eerder dit jaar heeft de FBBF een eigen Visiedocument Biologische landbouw Fryslân ingediend. "We moeten ook naar mens en gezondheid kijken. Er is heel veel vraag naar producten die goed zijn voor de gezondheid. Daardoor kan je volgens ons niet plat zeggen dat er geen vraag is naar bio-producten. Ze moeten het gehele plaatje meenemen, zo zien wij het."

Klik hier voor het visiedocument van FBBF.

Voor meer informatie:
Wytze Brandsma
Feriening Biologyske Boeren Fryslân (FBBF) [email protected]