Achim Tijkorte: "We kiezen overtuigend voor biologisch en zetten ons in voor de sector"

Reudink viert tienjarig jubileum van locatie in Lochem

Op zaterdag 1 juli 2023 was het exact 10 jaar geleden dat het eerste biologische voer geproduceerd en uitgeleverd werd onder de naam Reudink vanaf de huidige locatie in Lochem. Ondanks dat ze al veel langer actief zijn in de biologische sector, is dit voor Reudink toch een mooi moment om bij stil te staan. Directeur Wilfred Jonkman beschrijft in deze column zijn kijk op de toekomst.

Op de Reudink-website staat ook dit verhaal over de oorsprong van Reudink:

1928: Hoe het begon
De oorsprong van het bedrijf gaat verder terug in de geschiedenis. Naar het jaar 1928 om precies te zijn. De familie Reudink koopt dan wat in Lochem bekend staat als 'de molen van Reudink'. Deze voormalige windmolen bouwen ze om tot veevoersilo. In de jaren ‘70 startten de broers Jan en Henk Reudink als één van de eersten met de productie van en handel in biologisch veevoer. Zo ontstaat het merk Reudink.

In 1998 verkochten de broers Reudink het bedrijf aan UTD dat later fuseert met Hendrix. De productie wordt overgeheveld naar Boxmeer. Reudink wordt onderdeel van Hendrix-UTD (Nutreco). In 2002 start ABCTA (vanaf 2005 onder de naam ForFarmers) met de productie van biologisch veevoer onder de naam Eureka (later ForFarmers EKO) in Harreveld.

In 2012 wordt Hendrix UTD – en daarmee Reudink – overgenomen door ForFarmers. De biologische productie keert terug naar Lochem. De voormalig Hendrix UTD-fabriek aan de Kwinkweerd 5 wordt omgebouwd tot biologische productielocatie onder de oer-Lochemse naam Reudink. De integratie van ForFarmers EKO (voormalig Eureka) en Reudink begint. Zo ontstaat in 2013 binnen ForFarmers de biologische dochteronderneming Reudink. Op 1 juli 2013 beleverden we onze eerste klant vanaf de huidige locatie in Lochem onder de naam Reudink. We zijn nu 10 jaar verder. Een mijlpaal om trots op te zijn.

Collega's van het eerste uur
10 jaar terug werkten er 13 mensen voor Reudink. Met name in sales, marketing en productie. Met uitzondering van een aantal gepensioneerden werken al deze mensen nog bij Reudink. Enkelen zijn meegekomen vanaf Harreveld naar Lochem en anderen waren al werkzaam op de huidige locatie vanuit Hendrix-UTD. Tegenwoordig spreken we van zo'n 30-35 FTE exclusief logistiek en de functies die binnen ons moederbedrijf ForFarmers gefaciliteerd worden. Onze organisatie is dus flink gegroeid. Ook zien we steeds meer vrouwen bij Reudink. Een aantal collega's van het eerste uur deelt hun kijk op de afgelopen 10 jaar.

Henry Hulshof, coördinator allround operator: "In 1992 startte ik als allround operator bij Reudink (t.z.t. een plaatselijke Coöperatie) in Harreveld. Sindsdien ben ik niet meer weggeweest. Met de sterk stijgende vraag naar bio-voer barstte de locatie in Harreveld op een gegeven moment uit zijn voegen. Met de verhuizing naar Lochem in 2013 kwamen we in een nette, moderne fabriek met een zee van ruimte en automatische besturing. Toentertijd waren we met z’n zessen in de productie. Gaan voor kwaliteit, dat was en is altijd de doelstelling geweest. Tegelijkertijd is er flink opgeschaald. Ook nu blijven we optimaliseren. Zo ben ik betrokken bij het automatiseringsproject waarbij we onze fabriek vernieuwen en klaarmaken voor de toekomst. Intussen heb ik mezelf ontwikkeld tot coördinator allround operator. Mijn werk is dynamisch en divers met goede arbeidsvoorwaarden. Ik zit nog altijd op mijn plek bij Reudink."

Jan Zendman, klantenservice: "Bij de start van Reudink in Lochem (2013) maakte ik de overstap van de gangbare varkenshouderij naar de biologische sector. Ik ging er open in, met de wil om te leren. Ik ontdekte een sector die zich kenmerkt door pioniers. Mensen die vol overtuiging de biologische kernprincipes nastreven. Dat geeft me dag in dag uit nieuwe energie. In mijn werk bij de klantenservice van Reudink is geen dag hetzelfde. Iedere dag leren we bij. Zo kunnen we onze klanten optimaal ondersteunen. Zij weten ons overigens steeds beter te vinden, ook vanuit het buitenland. We hebben een hecht team met het motto; sfeer bepaalt succes. En we hangen iedere dag opnieuw de slingers op. Er zijn genoeg uitdagingen in de (biologische) agrarische sector, maar zeker ook kansen voor een mooie toekomst. Daarvoor zetten wij ons, met plezier en gedrevenheid, samen met bio-veehouders in."

Achim Tijkorte, productmanager: "Mensen die in bio aan de slag gaan, kiezen bewust voor deze sector. Je merkt dat bij (personeel van) onze klanten en ook bij collega’s. Er heerst een gevoel van samen en er is een grote mate van betrokkenheid, zowel bij ons bedrijf als bij de sector. Zelf startte ik als operationeel nutritionist en ben nu productmanager bij Reudink. Daarbij werk ik als spil tussen productie en sales. Ook begeleid ik zelf een aantal klanten. De kracht van Reudink is dat we door kwaliteit te leveren, en met de betrokkenheid van onze mensen, bio-veehouders zo goed mogelijk kunnen bedienen. Dit omvat ook loonproductie voor andere veevoerleveranciers. We kiezen overtuigend voor biologisch en zetten ons in voor de sector. Bij Reudink krijg je de vrijheid om initiatief te nemen. Je ziet snel resultaat van wat je doet. Door een klein team kunnen we proactief zijn en snel schakelen. Dat maakt mijn werk leuk."

Voor meer informatie:
Reudink B.V
Kwinkweerd 5
7241 CW Lochem
088 0248165
info@reudink-bio.eu
www.reudink-bio.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven