Cacaoboeren in Sierra Leone verhogen productie zonder bossen te kappen voor nieuwe percelen

Terwijl Europa zich voorbereidt op nieuwe ontbossingswetten en strengere duurzaamheidsnormen, staat de cacao-industrie voor grote uitdagingen. Te midden van dit landschap zet Tradin Organic zich in om het voortouw te nemen in duurzame cacaoproductie.

Digitale traceerbaarheid en zorgvuldigheid
Tradin Organic heeft altijd veel nadruk gelegd op traceerbaarheid en zorgt ervoor dat haar biologische cacaoproducten volledig getraceerd kunnen worden naar de coöperaties, boeren en percelen waar ze vandaan komen. Dankzij deze transparantie hebben klanten toegang tot uitgebreide informatie over de herkomst en productiemethoden van de cacao die ze kopen. Digitalisering is de sleutel om dit proces sneller en efficiënter te maken en om meer impactgegevens op te nemen.

Tradin Organic werkt nauw samen met Smallholdr, een slimme softwaretool die volledige traceerbaarheid tot op perceelniveau mogelijk maakt. De mobiele app en het webgebaseerde platform helpen bij het beheren van certificeringsvereisten, het produceren van ontbossingsvrije claims en het meten van de impact van technische ondersteuningsprojecten zoals Tradin Sierra Leone's Child Protection en Agroforestry projecten.

Chocoladefabrikanten, merken en retailers hebben toegang tot alle gegevens en informatie die de komende regelgeving vereist. Tradin Organic zal blijven samenwerken met zijn meest betrokken klanten om de verhalen van de boeren naar de consument te brengen.

Regeneratieve biologische cacao in Sierra Leone
Tradin Organic heeft het voortouw genomen bij de implementatie van Regenerative Organic Cocoa (ROC) in Sierra Leone. Sinds 2015 heeft de organisatie samengewerkt met lokale kleine boeren die biologische cacao produceren. In 2021 bereikte de cacao van Tradin Organic de belangrijke mijlpaal om als een van de eersten wereldwijd ROC-gecertificeerd te worden. Tradin Organic heeft een uitgebreid agroforestryprogramma samen met de agronomen van Ecotop. Deze samenwerking is gericht op de bescherming van bedreigde diersoorten en de empowerment van lokale boeren. Door een slim regeneratief agroforestrysysteem toe te passen, kunnen cacaoboeren hun oogsten vergroten, ontbossing tegengaan en het milieu beschermen. Op deze manier stellen ze boeren in staat om hun cacaoproductie te verhogen zonder hun toevlucht te nemen tot het kappen van bossen voor nieuwe percelen.

Vooraf overeengekomen contracten met coöperaties
Tradin Organic heeft al vooraf overeengekomen contracten afgesloten met negen coöperaties voor het komende cacaoseizoen in Sierra Leone. In sommige gevallen zijn deze coöperaties door Tradin Organic opnieuw opgericht na hun oprichting en ontbinding vóór 2015. Deze aanpak is vooral zinvol in landen zoals Sierra Leone, die nog steeds herstellende zijn van de verwoestende gevolgen van factoren zoals ebola en oorlog. Door deze samenwerkingen draagt Tradin Organic bij aan de economische heropleving van gemeenschappen en biedt boeren stabiliteit en zekerheid.

Laagste cadmiumgehaltes ter wereld
Door in te kopen in Sierra Leone kan Tradin Organic producten aanbieden met de laagste cadmiumgehaltes van alle cacaobronnen. Door het cadmiumgehalte nauwgezet te beheren, zorgt Tradin Organic ervoor dat zijn cacao en cacaomengsels ruim onder de wettelijke limieten blijven, wat chocolademakers enorm helpt om te voldoen aan de strenge Europese regelgeving voor cadmium in cacao en afgeleide producten. Deze strikte kwaliteitscontrole zorgt er niet alleen voor dat de veiligheidsnormen worden nageleefd, maar garandeert ook een uitzonderlijke smaak en zuiverheid van de producten.

Certificeringen
Tradin Organic's streven naar duurzaamheid wordt versterkt door de certificeringen van gerespecteerde organisaties zoals Fairtrade, Naturland en Rainforest Alliance. Deze certificeringen bevestigen dat het bedrijf zich houdt aan strenge milieu- en sociale normen in de hele toeleveringsketen. Door vast te houden aan deze certificeringen verzekert Tradin Organic consumenten van zijn verantwoordelijke praktijken, ondersteunt het het behoud van natuurlijke habitats en verzekert het het welzijn van boeren en gemeenschappen die betrokken zijn bij de cacaoproductie.

Bovendien garandeert het unieke voordeel van Sierra Leone als kunstmestvrije regio de biologische integriteit van de cacao, een kwaliteit die zeer gewaardeerd wordt door de klanten. Sommige klanten zijn zo geïnspireerd door de praktijken en waarden van Tradin Organic dat ze besloten om actief deel te nemen aan de programma's in Sierra Leone. Zij nemen nu enthousiast Tradin Organic's verhaal van duurzame inkoop en ethische praktijken op in hun eigen marketinginspanningen, waardoor de boodschap van verantwoorde consumptie en biologische integriteit wordt versterkt.

Met een toegewijd team van ongeveer 60 gepassioneerde mensen in Sierra Leone staat Tradin Organic altijd open om anderen uit te nodigen om zich bij hun zaak aan te sluiten. Of het nu gaat om deelname aan bestaande programma's of samenwerking aan nieuwe projecten, of om het verwelkomen van gelijkgestemde partners die de visie voor een duurzamere en ethisch verantwoorde cacao-industrie delen.

Voor meer informatie:
Tradin Organic
Stationsplein 61-65
1012 AB Amsterdam
020 4074499
info@tradinorganic.com
www.tradinorganic.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven