Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Regels voor Oekraïense werknemers uit derde landen veranderen

Om boetes te voorkomen is het belangrijk dat werkgevers die Oekraïense vluchtelingen in dienst hebben, nagaan of deze medewerkers na 4 september nog mogen werken. Door veranderende regelgeving loopt namelijk de tijdelijke bescherming voor zogenoemde derdelanders (vooralsnog) af per die datum, zo meldt evofenedex.

Derdelanders zijn mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne, maar oorspronkelijk uit andere landen komen en een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne hadden. In Nederland zijn circa 4660 derdelanders. De meesten studeerden of werkten in Oekraïne. Zij vallen in Nederland onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie (‘richtlijn’). Maar dat gaat nu veranderen; deze derdelanders vallen vanaf 4 september niet meer onder de richtlijn. Daarmee wijzigt ook de toegang tot de arbeidsmarkt voor deze groep.

Reguliere asielprocedure
De vrijstelling van de tewerkstellingsvergunningplicht geldt dus vanaf 4 september niet meer voor werkgevers die deze derdelanders in loondienst hebben. Op de website van de Rijksoverheid is te lezen hoe een derdelander die niet meer onder de richtlijn valt, nog mag werken. Voor deze werknemers gaat de reguliere Nederlandse asielprocedure gelden als ze een verblijfsvergunning willen aanvragen. De wijzigingen gelden niet voor vluchtelingen met de Oekraïense nationaliteit of vluchtelingen uit Oekraïne die niet de Oekraïense nationaliteit hebben maar na 4 septembermaart 2023 nog onder de richtlijn vallen, omdat zij bijvoorbeeld een verblijfsstatus hebben in Oekraïne of familielid zijn van een Oekraïense onderdaan.

O-document controleren
Werkgevers die na willen gaan of een medewerker vanaf 4 september niet meer onder de bescherming van de richtlijn valt, kunnen controleren of het O-document geldig is tot 4 september. Meer informatie over het bewijs van verblijf (O-document, sticker en eventueel een verlengingsbrief) lees je op de website van de IND. Als het een werknemer betreft die een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning heeft, is een tewerkstellingsvergunning (TWV) vereist vanaf 4 september. De procedure voor het aanvragen van een TWV loopt via het UWV en kan 5 weken duren.

Tijdig actie ondernemen
Er loopt momenteel een procedure bij de Raad van State die nog verandering kan brengen in het aflopen van het verblijfsrecht op 4 september. Maar omdat deze rechtsprekende instantie waarschijnlijk geen uitspraak doet voor deze datum, is de status voor derdelanders onduidelijk zolang de duur van hun verblijf niet verlengd is. En dus kunnen ondernemers beter tijdig actie ondernemen.

Bron: evofenedex

Publicatiedatum: