"Prijzen Franse bio-perziken in 15 jaar tijd nog nooit zo laag geweest"

Agrobiodrom, een Frans biologisch telersbedrijf, is op 8 juni begonnen met het oogsten van perziken. De oogst van dit jaar werd gekenmerkt door een reeks slechte weersomstandigheden. Wat betreft die slechte weersomstandigheden kwam de genadeklap voor sommige telers toen het in de nacht van donderdag 13 juli uit het niets begon te hagelen. "Tot nu toe waren de perziken getroffen door het feit dat de temperaturen onder het seizoensgemiddelde lagen en vervolgens zo laag werden dat ze eerder konden worden vergelijken met die van afgelopen maart dan met die van afgelopen mei."

"Dit keer bleef het daar echter niet bij, maar stak er vervolgens ook nog eerst een zuidenwind op die de snelheid waarop het fruit rijpte aanzienlijk verhoogde en kregen de telers twee of drie keer tijdens het seizoen plotseling te maken met zware regenbuien, waarbij zo'n 30 tot 40 mm aan water viel."

"Dit alles had een flinke impact op de kwaliteit van het fruit en zorgde ervoor dat we het fruit extra moesten gaan sorteren op kwaliteit. Terwijl de meeste telers er eerder aan ontsnapten, werden enkele van hen dit jaar – in de week van 14 juli 2023 – hard getroffen en verloren ze hun hele oogst," legt voorzitter van Agrobiodrom Eric Kabouny uit.

Foto: Agrobiodrom

Rhônevallei: historisch gezien een van de belangrijkste steenfruitteeltgebied
Alle hierboven genoemde tegenslag betekende een enorme dreun voor Agrobiodrom, dat probeert de steenfruitteelt in de regio te houden. "Hoewel steenfruit nu meer wordt geteeld in het zuiden van Frankrijk, in Spanje en Italië, is de Rhônevallei historisch gezien een van de belangrijkste teeltgebieden."

"Door jonge telers aan te moedigen de boomgaarden over te nemen, proberen we ervoor te zorgen dat er nog steeds perzik- en nectarinetelers in onze regio's zijn. Dit is echter niet eenvoudig. En ook al is het telen van dit fruit een uitdaging, naar mijn mening zijn perziken nog steeds een van de lekkerste zomerproducten die er zijn."

Foto: Agrobiodrom

Verkoopprijzen bijna € 0,80 tot € 1 lager dan die van vorig jaar
Wat betreft de consumptie is de markt helaas niet de meest dynamische. "Ik volg de bio-perzik-nectarinemarkt al meer dan dertig jaar op de voet, en het is lang geleden dat ik zulke lage prijzen heb gezien. De verkoopprijzen liggen bijna € 0,80 tot € 1 lager dan die van vorig jaar. Dit komt niet alleen door het grijze weer, dat de consumptie van dit zomerfruit niet bevordert, maar ook door de crisis in de biologische sector. Over het algemeen zijn onze biologische prijzen voor de meeste producten hierdoor bijzonder laag."


Foto: Agrobiodrom

Hoewel Agrobiodrom op zo'n 200 hectare perzikbomen kweekt, biedt het bedrijf een zeer breed assortiment aan verschillende 100% biologische AGF-producten.

De groep telers biedt sinds 1990 – behalve perziken – abrikozen, kersen, bessen, sla, groenten voor ratatouille en vijgen aan. Het assortiment is bovendien geleidelijk uitgebreid met exotisch fruit, dat het Agrobiodrom zelf rijpt.

Voor meer informatie:
Eric Kabouny
Agrobiodrom
Eric.k@agrobiodrom.fr of
vente@agrobiodrom.fr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven