Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veldproef voor vaccinatie tegen vogelgriep start in september

De bedoeling is dat in september een veldproef start die is bedoeld om te onderzoeken of de twee vaccins tegen vogelgriep, die eerder zijn getest in een laboratoriumsetting, ook effectief zijn onder veldomstandigheden. De veldproef zal uitgevoerd worden op twee kleine bedrijven met legpluimvee en zal ruim een jaar duren (de productieperiode van een legkoppel). De veldproef eindigt in 2025. Dat meldt minister Adema van LNV in een Kamerbrief.

Met kippen uit de veldproef wordt op verschillende tijdstippen bij Wageningen Bioveterinary Research een transmissieproef uitgevoerd, om de effectiviteit van de vaccinatie in de loop van die periode te kunnen bepalen. De eerste transmissieproef vindt zeer waarschijnlijk komend najaar plaats.

Mede op basis van de eerste resultaten van de veldproef zal er een pilot starten met meerdere bedrijven. Dit is een eerste stap om ervaring op te doen met de praktische uitvoering van vaccinatie, zoals registratie, controle en handel. De pilot start als de vaccins zijn toegelaten door de European Medicines Agency.

Het ministerie van LNV ondersteunt de pluimveesector bij het minimaliseren van mogelijke handelsgevolgen van vaccinatie. In april is met verschillende landbouwraden, verspreid over de wereld, gesproken over de vaccinatiestappen. Zij leggen hierover contact met belanghebbende partijen in hun regio. Er hebben verkennende gesprekken plaatsgevonden met afzetpartijen en dit krijgt de komende periode een vervolg.

Klik hier om de volledige Kamerbrief te lezen.

Publicatiedatum: