Bio-bedrijven De Groentelaar en Dubbeldoel bekroond met Groene Pluim

Tuinbouwbedrijf De Groentelaar uit Pepingen en boerderij Dubbeldoel uit Gooik hebben op woensdag 28 juni een 'Groene Pluim' gekregen, die werd uitgereikt door GroenPlus en Groen Pajottenland. Met deze erkenning willen GroenPlus en Groen Pajottenland het belang van kleinschalige biologische landbouw benadrukken en steun bieden aan bedrijven en hun initiatiefnemers.

GroenPlus is een beweging van Groenen vanaf 55 jaar, die jaarlijks met hun leden een driedaagse uitstap organiseert. Dit jaar koos de beweging om naar het Pajottenland te trekken. Eén van de punten op de agenda was de uitreiking van de 'Groene Pluim' door Groenplus en Groen Pajottenland. Tuinbouwbedrijf De Groentelaar en boerderij de Dubbeldoel mochten hun prijs in ontvangst nemen bij de De Groentelaar zelf.

Winnaars
De eerste winnaar van de 'groene pluim' is De groentelaar, een biologisch tuinbouwbedrijf met 4 coöperanten die een grote verscheidenheid aan groenten teelt en verkoopt in de buurt van Pepingen en in Brussel. Dubbeldoel is de tweede winnaar en is een biologisch veeteeltbedrijf dat zuivelproducten zoals yoghurt, pudding en melk produceert en verkoopt. Daarnaast fokken ze ook dieren voor vlees, waarvan er wekelijks één dier wordt geslacht. Op die manier bieden ze biologisch vlees aan hun klanten.

De groentelaar en Dubbeldoel zijn geen vreemden van elkaar. Soms wisselen ze gronden aan elkaar uit, en biedt Dubbeldoel dierlijke mest aan De Groentelaar die broodnodig is om de grond vruchtbaar te houden.

Toekomst
Groenplus streeft naar een landbouw die voedsel levert aan de eigen bevolking, in plaats van gericht te zijn op export naar verre landen en de import van goedkope producten uit andere landen die het wereldwijde evenwicht verstoren. Anna Panier, coöperant bij De Groentelaar en een medewerker van Dubbeldoel zijn het hier mee eens.

Anna vertelt: "Verandering zal niet alleen door ons plaatsvinden. Alle boeren zouden eigenlijk moeten meedoen, maar dat kan alleen als er steun is en er een algemene verandering in het beleid plaatsvindt. Het is geweldig dat we de Groene Pluim hebben ontvangen en even in de schijnwerpers staan, maar ik wil ook benadrukken dat er veel landbouwers in de regio zijn die het uitstekend doen op hun eigen manier met de middelen die ze hebben. Het is ook de moeite waard om die boerderijen te bezoeken en te zien welke waarde zij hebben, zodat ze niet aan de kant worden gezet."

De medewerker van Dubbeldoel voegt toe: "Ik denk dat het belangrijk is dat De Groentelaar wil samenwerken met andere landbouwers en dat er veel kennis aanwezig is bij de andere land- en tuinbouwers. We zeggen zeker niet dat iedereen nu biologisch moet worden en de korte keten moet hanteren, maar het is wel een van de manieren om de landbouwsector op een goede manier te diversifiëren en een toekomst te bieden. Samenwerking tussen boeren is dus de sleutel voor succes. Ook kunnen ecologie, landbouw en milieu hand in hand gaan en hoeven ze niet voortdurend tegen elkaar uitgespeeld te worden."

Voor meer informatie:
De Groentelaar
Huttestraat 46
1670 Pepingen
+32 (0)488 994732
info@degroentelaar.be
www.degroentelaar.be

Bioboerderij DubbelDoel
Zwartschaapstraat 5
1755 Gooik
+32 (0)475 737442
info@dubbeldoel.be
www.dubbeldoel.be

Bron: www.persinfo.be


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven