"Deze oplossing komt de bodemkwaliteit ten goede"

Veetunnel in gebruik genomen bij familie Hylkema

Tholen - Op Biologisch Melkveebedrijf Hylkema in het Friese Oudega-SWF is een groots bouwproject onlangs afgerond. De veetunnel is sinds kort in gebruik genomen. "De koeien lopen er nu doorheen. Het gaat allemaal naar wens. De eerste dagen was het best een dingetje, maar na verloop van tijd zijn ze er gewend aan geraakt. Begin van de week waren er weer twee nieuwe bij, die hadden gekalfd en dus nog niet door de tunnel geweest waren, zij moeten dan echt wel even met de rest van de kudde mee", vertelt Anneke Hylkema.

Dankzij de aanleg van de veetunnel is beweiding aan beide kanten van de doorgaande weg mogelijk geworden, de koeien kunnen elkaar onder de weg passeren. De tunnel is aangelegd onder de Westerskatting tussen Oudega-SWF en Blauwhuis en bestaat uit een stalen buis van 20 meter lang met een diameter van 2,5 meter. "Ons huiskavel is wat te klein aan onze kant van de weg. Aan de overkant is nog veel meer ruimte. Dankzij de tunnel is het totale voor beweiding beschikbare land verdubbeld tot zo’n 50 hectare."

De familie Hylkema melkt met melkrobots, waardoor de koeien zelf kunnen bepalen wanneer ze gemolken worden. Daardoor was oversteken over de weg geen optie en is dit alternatief bedacht. "We lopen al jaren met het idee voor een veetunnel rond. Het is best wel een lastig rekenmodel, want wanneer verdien je het weer terug? Nu halen onze koeien zelf het gras op en hoeven we niet te maaien, hetgeen tijd en bewerkingskosten bespaart, zoals brandstof en dat is natuurlijker veel duurzamer. Onze achterliggende gedachte is dat deze oplossing de bodemkwaliteit ten goede komt. Daardoor krijgen we meeropbrengst van het grasland. En het is vooral ook heel praktisch. Bovendien worden wij heel blij van koeien in de wei, we kwamen vaak gras tekort en moesten dan bijvoeren en nu kunnen ze ’s nachts ook grazen. Gelukkig kunnen we voor dit project rekenen op steun vanuit de overheid, met de POP-subsidie", zo licht Anneke toe.

Wat beelden van de bouw:

Op deze foto is de omvang van de buis goed zichtbaar.

Voor meer informatie:
Sicco en Anneke Hylkema
Biologisch Melkveebedrijf Hylkema
Westerskatting 8
8614 AP Oudega-SWF
0515 469459
s.a_hylkema@telfort.nl
Facebook


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven