Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Met acht KPI's en berekeningssystematiek

Grootschalige pilot met 'Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw' in voorbereiding

De Publiek-Private Samenwerking Biodiversiteit Monitor Akkerbouw (BMA) is met de oplevering van het rapport 'De BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw in de praktijk. Resultaten van de praktijktoets' afgerond. Op initiatief van verschillende ketenpartijen in de akkerbouw en de Rabobank wordt een grootschalige pilot voorbereid. Hiermee willen de partijen, samen met overheden zoals provincies, ervaring opdoen met de inzet van de monitor en het belonen van akkerbouwers voor hun prestaties op het gebied van biodiversiteit.

De wetenschappelijke basis voor de BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw staat. De monitor beschrijft de integrale set van acht kritische prestatie-indicatoren (KPI's) en berekeningssystematiek. Dit is de basis voor de beloning van akkerbouwers voor biodiversiteit.

Waardevolle inzichten door praktijktoets
Door de praktijktoets is geleerd hoe je eenvoudig data kunt verzamelen, verschillende rekenregels kunt toepassen en hoe je resultaten interpreteert. Deze praktijktoets is uitgevoerd bij zestien akkerbouwbedrijven in verschillende gebieden. De inzet op het stroomlijnen van data en het goed regelen van data-eigenaarschap kwam als belangrijke aanbeveling naar voren. Ook bleek bij enkele KPI's finetuning nodig. Om tegemoet te komen aan het verschil in regionale omstandigheden, zoals grondsoort, is het advies om streefwaarden per regio te ontwikkelen. Het integrale aspect van de BiodiversiteitsMonitor blijft hierbij belangrijk. De ervaringen en aanbevelingen uit de praktijktoets worden meegenomen in de grootschalige pilot die nu in voorbereiding is.

Goede beoordelingssystematiek en betrouwbare 'tooling'
Het is nu tijd om de BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw van de wetenschap naar de praktijk te brengen. Hiervoor is de sector aan zet. Adinda Lodders, coördinator Klimaat en Bodem bij BO Akkerbouw, benadrukt het belang van een goede beloningssystematiek en de ontwikkeling van betrouwbare 'tooling', waarbij de datapositie van telers erg belangrijk is. "De BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw biedt publieke en private partijen de mogelijkheid om inspanningen van telers te waarderen en belonen. Als BO Akkerbouw werken we, samen met onze leden, graag aan een succesvolle uitrol van de monitor in de praktijk."

Foto: Dreamstime

Voor meer informatie:
BO Akkerbouw
Louis Braillelaan 80
2719 EK Zoetermeer
079 3030330
info@bo-akkerbouw.nl
www.bo-akkerbouw.nl

Publicatiedatum: