Bio gemiddeld 44% duurder, Colruyt het goedkoopst

Testaankoop vergelijkt prijzen: bio-producten versus gewone huismerken

Supermarkten bieden steeds meer bio-producten aan om aan de stijgende vraag te voldoen. Tegelijk zijn die producten vaak wel duurder. Maar er zijn grote prijsverschillen tussen productgroepen en supermarktketens. Testaankoop onderzocht 95 producten en berekenden de échte verschillen. Zo weten Belgische consumenten waar ze op moeten letten wanneer ze gaan voor bio-boodschappen.

Testaankoop geeft verder nog wat cijfers prijs die uit de prijsvergelijking zijn gekomen: 

Is bio veel duurder? 
In ons onderzoek focussen we ons op de prijs van bio-producten van het huismerk of op verse bio-producten (vlees, groenten en fruit). Die laatste beschouwen we ook als een huismerk. We berekenen per supermarkt wat het prijsverschil is met het gewone, vergelijkbare huismerkproduct. Daarnaast bekeken we ook het prijsverschil met een alternatief (inter)nationaal product (dat niet noodzakelijk een bioproduct is) of met het eersteprijsmerk (met de laagste prijs).

De supermarkten in ons onderzoek zijn Albert Heijn, Delhaize, Carrefour Hyper, Carrefour Market, Colruyt, Cora, OKay, Spar, Aldi en Lidl. 

Welke supermarktketen heeft de goedkoopste bio-producten?
Het prijsverschil voor producten van de bio-huismerken (inclusief vlees, groenten en fruit) tussen de goedkoopste en de duurste keten bedraagt 17%. Onze steekproef bestond uit 95 bio-producten, maar voor deze berekening vergelijken we de 57 producten (inclusief 15 verse producten vlees, groenten en fruit) die in 4 op de 10 winkels aanwezig zijn. 

Dit zijn enkele concrete resultaten:

  • Colruyt voert het klassement aan en is veel goedkoper dan gemiddeld. Hun assortiment biologische huismerkproducten is ook voldoende uitgebreid.
  • OKay (+ 5%), Aldi, Lidl en Cora (+ 6%) hebben gemiddeld een goedkoper prijsniveau voor bio-producten.  
  • Het prijsniveau bij Carrefour Hyper en Delhaize is gemiddeld
    (+ 8%). 
  • Carrefour Market en Albert Heijn zijn duurder dan de gemiddelde prijzen (+ 10%). 
  • Spar situeert zich op een veel duurder prijsniveau dan gemiddeld: 17% duurder dan de goedkoopste.

Hoge inflatie voor gevogelte en groenten
De cijfers veranderen wanneer we vlees, groenten en fruit niet meerekenen. Colruyt blijft dan het klassement van de bio-huismerkproducten aanvoeren. Het prijsverschil met de andere ketens wordt globaal gezien wat kleiner (14%) als je geen verse bio-producten in je winkelmand legt. Voor gevogelte en groenten lag de inflatie erg hoog in april, de maand waarin we het onderzoek deden. 

Prijsvergelijking tussen bio-producten van het huismerk en de gewone huismerkproducten
Wat is het prijsverschil tussen bio-producten en gewone producten van het huismerk? De bio-producten van het huismerk zijn gemiddeld 44% duurder dan het vergelijkbare huismerkproduct. Als we ook de verse producten in rekening brengen dan is het prijsverschil 43%. 

Het prijsverschil kan naargelang het product erg oplopen. Voor eieren betaal je gemiddeld 34% meer voor het bio-huismerk dan voor het gewone huismerk. Je betaalt zelfs dubbel zoveel (47%) in vergelijking met eieren van het eersteprijsmerk. Bio-vlees is gemiddeld 51% duurder dan het goedkoopste vlees in de supermarkt.

Overwegingen bij het kiezen voor bio-producten van huismerken
We spreken in ons onderzoek over gemiddelden, de prijs kan van product tot product verschillen. En de prijzen kunnen wekelijks of zelfs dagelijks veranderen. Het loont dus de moeite om zelf in jouw supermarkt prijzen te vergelijken en misschien eens bio-producten te proberen. 

Een voorbeeld: diepvriesfrieten (omgerekend naar 700 gram) bij Carrefour Hyper

  • De bio-frieten (€ 2,63) zijn 60% duurder dan de frieten van het gewone huismerk (€ 1,04)
  • De bio-frieten zijn 63% duurder dan de frieten van het eersteprijsmerk (€ 0,98)
  • De frieten van het (inter)nationale merk (€ 4,29) zijn 39% duurder dan de bio-frieten

Zijn er prijsverschillen tussen supermarkten?
Het prijsverschil tussen de biologische huismerkproducten en de goedkoopste huismerkproducten is bij Aldi relatief groter dan het gemiddeld prijsverschil. Bij OKay is het prijsverschil relatief kleiner dan gemiddeld. Wil je switchen van producten van het huismerk naar het bio-huismerk, dan is de meerprijs bij OKay een stuk kleiner dan bij Aldi.

Voor verse biologische producten (vlees, groenten en fruit) tegenover de goedkoopste niet-biovariant wordt meer dan gemiddeld aangerekend bij Colruyt, Albert Heijn en Spar. Het prijsverschil is minder dan gemiddeld voor OKay, Lidl en Carrefour Market. In die laatste drie ketens moet je dus minder extra diep in je buidel tasten voor bio. 

Als je de goedkoopste supermarkt in jouw buurt wilt vinden, kun je terecht op onze supermarktmodule. 

Klik hier voor meer informatie. 

Bron: Testaankoop


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven