Gunther De Vadder, BFV:

"We hebben nog nooit zo vroeg zo veel biologische peren vast hoeven leggen voor komend seizoen"

Tholen - Waar de Belgische biologische appelen het nog altijd zwaar hebben richting het einde van het seizoen is er nu al bijzonder veel vraag naar de biologische peren. "We hebben nog nooit zo vroeg zo veel volume vast hoeven leggen voor aankomend seizoen", vertelt Gunther De Vadder van de Belgische Fruitveiling (BFV).

"Forse klimatologische problemen lijken in Frankrijk en Italië voor lagere opbrengsten te zorgen", legt Gunther uit. "Dit is natuurlijk al even een probleem en ze lijken het niet onder controle te krijgen, waardoor het alleen maar erger wordt. We willen uiteraard nog geen prijzen noemen, maar het is makkelijke handel zo. Dat is ook wel eens anders geweest in het biologische segment, dus dat is fijn."

De grote vraag zorgt er overigens niet voor dat de specialist bang is voor zeer hoge prijzen en tekorten bij de start van het nieuwe seizoen. "Vorig jaar zagen we eigenlijk een vergelijkbare situatie. In Frankrijk waren er toen veel peren mislukt door hagelschade, waardoor er ook naar de Belgische biologische peren gevraagd werd, maar er zit een limiet op de prijs. Het is prima als je de bovengrens op zoekt binnen de normaal aanvaarbare niveaus, maar je moet wel het vertrouwen van de consumenten houden."

"Vorig seizoen hebben we kunnen verkopen voor €1,70/€1,80 gesorteerd, maar partijen die €2,- vroegen, kregen het ook. Echter is dat niet goed voor de consument. Het is logisch dat als er minder peren zijn en meer vraag de prijs omhoog gaat, maar je moet dat niet met euro's tegelijk doen. Gelukkig hebben we een trouw clientèle zonder goudzoekers. Dan kun je elkaar in moeilijke tijden helpen. Wij helpen bijvoorbeeld Duitsland als er problemen zijn in de peren en zij helpen ons bijvoorbeeld nu in de appelen."

Flink wat foute appels in de markt
Want de biologische appelen gaat het, zoals aangegeven, minder voor de wind. "De situatie is iets beter dan het dit seizoen lang is geweest, omdat Duitsland dus nog op de markt is en ook een beetje Italië. Alleen zien we dat er in biologisch, maar ook gangbaar, flink wat foute appels in de markt zitten. De hardheid is niet zo goed meer. Ik heb recent nog wat testen afgenomen en ze zijn nog redelijk in orde, maar dat kan op een halve maand helemaal omslaan."

"De volumes gaan we wel kwijt raken", vervolgt Gunther. "Alleen niet aan de beste prijs helaas. In het gangbaar zie je dat de prijzen maal 3 gegaan zijn in de laatste 3 maanden, maar die evolutie zien we in het biologisch niet terug. Duitsland is, naast de binnenlandse markt, nog de beste betalende partij en daar komt gelukkig die goede samenwerking weer om de hoek kijken. Het is een bepaalde 'goodwill' die je toch voornamelijk in het biologisch ziet."

25% minder biologische kersen
Naast het hardfruit is de BFV zich verder langzaamaan aan het voorbereiden op de start van de biologische kersen. De BFV is de veiling die als één van de weinige Belgische biologische kersen in de markt zet. "We verwachten midden juni met de kersen te starten en kwalitatief ziet het er zeer goed uit. Echter was de raming dat we rond de 40 ton zouden kunnen plukken, maar dit lijkt fors minder te zijn. We schatten dat er zo'n 25 procent minder volume geplukt zal worden en vooral de vroege Samba variëteit is aanmerkelijk minder."

Voor meer informatie:
Gunther De Vadder
De Belgische Fruitveiling (BFV)
Montenakenweg 82
3800 Sint-Truiden - België
+32 11 69 34 11
info@bfv.be    
www.bfv.be       


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven