Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Willen we wel biologisch zout?

In Europa lopen al een tijd onderhandelingen om zout ook biologisch te laten certificeren. De vraag is of dat dat zo'n goed idee is, schrijft Bioforum.

Op 2 mei heeft de Europese Commissie een gedelegeerde handeling over bio-zout aangenomen. Er loopt nu een periode van 2 maanden waarin het Europees Parlement en de lidstaten nog bezwaar kunnen maken tegen de tekst. Sinds het allerprilste begin van de onderhandelingen was er twijfel of het wel een goed idee was om zout op te nemen in de scope van de nieuwe bioverordening. Ook BioForum heeft zich hier voordien al vragen bij gesteld. 

De regels die nu voorliggen blijven voor verhitte discussies zorgen. Dat blijkt duidelijk uit de emotionele commentaren die het voorstel ontving in het publieke feedbackmechanisme. Dit is te verklaren door het feit dat zout op verschillende manieren wordt gewonnen. Dat kan gebeuren door zeewater te verdampen, door steenzout te kappen uit zoutmijnen of door pekel op te pompen uit dieper gelegen grondlagen.

De gedelegeerde verordening tracht een compromis te zoeken tussen al deze verschillende winningsmethoden, gaande van zeer traditioneel tot behoorlijk industrieel. Maar zowel aan de kant van de artisanale zeezoutproducenten als van de mijnzoutbedrijven is men het erover eens dat het voorstel van de Europese Commissie verre van bevredigend is. Actoren aan beide kanten roepen dan ook op om het ontwerp te stoppen.

Uiteraard is BioForum voorstander van een milieubewuste en duurzame manier van zoutwinning. Maar als bio-zout de geloofwaardigheid van de hele biosector dreigt te ondermijnen omdat er bijna geen verschil is tussen biologische en conventionele zoutwinning, dan verkiezen we dat dit voorstel van tafel wordt gehaald en zout uit de scope van de biowetgeving wordt geschrapt." 

Bron: BioForum

Publicatiedatum: