"We zien dat biologisch beter bestand is tegen de crisis"

Voelkel doorbreekt omzetgrens van 100 miljoen

Oorlog, energiecrisis, inflatie - zelfs in het afgelegen Wendland in Nedersaksen laat de huidige onzekerheid onder consumenten zich voelen. Na twee jaren van groei met dubbele cijfers moest Voelkel, de nummer één in biologische sappen, zijn omzetdoelstelling voor 2022 naar beneden bijstellen, maar met 104,8 miljoen euro brak het voor het eerst in de bijna 90-jarige geschiedenis van het bedrijf de grens van 100 miljoen euro omzet.

V.l.n.r. David, Boris, Jurek, Jacob en Stefan Voelkel. Foto: Voelkel

Winst voor iedereen
"Wij zijn een familiebedrijf en hebben in vier generaties geleerd crises flexibel en snel, maar altijd met een vooruitziende blik te doorstaan. We denken in langere termijnen. Dat heeft zich in 2022 uitbetaald", legt hoogste baas Stefan Voelkel uit. "Wij zijn minder getroffen door de verschillende crises dan het sectorgemiddelde. Dat is enerzijds te danken aan het succes van onze zeer innovatieve producten en anderzijds aan de investeringen die we de afgelopen jaren hebben gedaan op het gebied van energiebesparing en eerlijke relaties met onze leveranciers, die nu hun vruchten afwerpen. Ondanks de enorme prijsstijgingen voor energie en grondstoffen zullen wij de prijzen dan ook slechts in zeer beperkte mate hoeven te verhogen. Voor het bedrijf dat zich op het algemeen belang richt, staat winst voor iedereen altijd centraal in de ondernemingsactiviteiten. Zo konden wij ondanks alle moeilijkheden al onze medewerkers een inflatiecompensatiepremie van 2.000 euro betalen en de appeltelers in het Alte Land uit een echte crisis helpen door veel meer producten te kopen dan wij eigenlijk nodig hebben. Daarnaast hebben we 10 procent van onze winst gedoneerd aan projecten voor het algemeen belang, zoals vluchtelingenhulp, koudweerbussen of ecologisch zaadonderzoek."

Foto: Voelkel

Energiebesparing van ongeveer 15 procent
Het energieverbruik bij Voelkel is dankzij een breed pakket maatregelen met ongeveer 15 procent verminderd. Naast duidelijk meetbare besparingen door optimalisaties op het gebied van stoomverbruik en efficiëntieverhogingen in de productiefaciliteiten, waaronder de optimalisatie van de nieuwe retourlijn, heeft Voelkel ook een aantal indirect effectieve maatregelen doorgevoerd. Hierdoor werd in 2022 in totaal ruim 4.000.000 kWh aardgas, circa 600.000 kWh elektriciteit en 13 miljoen liter water bespaard. Hierdoor werd de enorme stijging van de energiekosten in ieder geval gedeeltelijk opgevangen.

Managing Director Production, Technology, Logistics, QA & QM Jacob Voelkel: "Voor 2023 plannen we verdere investeringen om het energieverbruik te optimaliseren, de efficiëntie te verhogen en de CO2-uitstoot te verminderen, waaronder de bouw van een biomassaverwarmingsinstallatie voor de opwekking van processtoom. Deze installatie moet met resthout werken en in de toekomst ongeveer 75 procent van het aardgasverbruik vervangen, waardoor de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen afneemt en de zelfvoorzieningsgraad van het bedrijf dienovereenkomstig toeneemt. Bovendien wordt een biogasinstallatie voor afvalwater gebouwd die waardevolle energie uit het afvalwater haalt, die rechtstreeks in het bedrijf wordt gebruikt in de vorm van thermische energie en elektrische energie. Een ander energie-efficiëntieproject is de vernieuwing van het persluchtsysteem, dat in combinatie met zelfopwekking van stikstof en warmteterugwinning bijdraagt aan energie- en kostenbesparing."

Veerkracht door eerlijke relaties met leveranciers
Voelkel voert al tientallen jaren een inkoopbeleid dat gebaseerd is op eerlijkheid en empathie. Een leidraad die in vele jaren de winst heeft gedrukt, maar in 2022 ertoe heeft geleid dat de teeltpartners de prijzen minder hebben verhoogd dan de wereldmarktprijs eigenlijk toeliet. De extreme schommelingen in de markt werden ook getemperd door een grote geografische spreiding en een grote voorraadvorming via extra tanks. Hoewel vroeg in het jaar met een wijze vooruitziende blik grote hoeveelheden glas werden besteld, drukt de stijging van de kosten voor glas met meer dan 40% toch zwaar op het resultaat.

Foto: Voelkel

Boris Voelkel, algemeen directeur Inkoop: "De markt wordt getroffen door meerdere crises tegelijk: de energiecrisis, het derde droogtejaar op rij, minder oogstarbeiders door Oekraïne en Corona, geen vrachtwagenchauffeurs, tot tien keer hogere vrachtprijzen op schepen. Dat merken we pijnlijk. Maar ondanks het stormachtige weer zijn we in 2022 veel kleine schroefjes blijven draaien. Zo komen onze Demeter limoenen nu uit Portugal in plaats van Midden-Amerika, konden we een sinaasappelleverancier uit Griekenland omzetten naar Demeter en in één keer 75 ton afnemen, en verbouwen diverse teeltpartners uit het Wendland nu extra gewassen voor ons. Dergelijke projecten renderen op lange termijn meer dan zo goedkoop mogelijk inkopen op korte termijn."

De crisis te lijf met innovaties
Om de maatschappelijke doelstelling van 30 procent biologische landbouw in 2030 te halen, wil Voelkel het hele scala aan biologische voedingsmiddelen voor nog meer klanten smakelijk maken. Een grote verscheidenheid aan gewassen betekent risicospreiding en dus weerbaarheid voor de landbouw. Daarom produceert het bedrijf, dat werkt volgens de criteria van de common good economy, niet alleen appelsap, maar verwerkt het ook meer dan 40 soorten fruit, groenten en granen - meer dan elke andere ciderij in Duitsland.

Foto: Voelkel

Jurek Voelkel, Managing Director Marketing and Sales: "In 2022 waren het vooral onze productinnovaties zoals plantendranken en gembershots die ervoor zorgden dat we bleven groeien. In 2022 hebben we een hele reeks spannende nieuwe producten ontwikkeld, zoals rauwe kombucha, gembershots voor het koelschap en een nieuwe alcoholvrije cocktail. Dit zijn allemaal producten die nu op de markt komen en zeer aantrekkelijk zijn voor de handel.

We merken momenteel dat de druk op de handel in biologische levensmiddelen enorm toeneemt en dat er opnieuw stijgende voorwaarden worden geëist. We zien dat biologisch beter bestand is tegen de crisis, omdat men samen naar oplossingen zoekt in plaats van puur op eigen gewin te focussen. Toen de marktleider voor smoothies bijvoorbeeld stopte met de productie vanwege de hoge grondstof- en energieprijzen, hebben wij snel een vervanger gemaakt voor dit belangrijke product in de natuurvoedingshandel. En dit ondanks het feit dat bessen tot 300 procent duurder zijn geworden en er met smoothies momenteel absoluut geen winst te behalen valt. Wij denken aan het grotere geheel. Ondanks alle uitdagingen zijn we zeer optimistisch dat we in 2023 verder zullen groeien en een belangrijke bijdrage zullen leveren aan meer biologische en Demeter-landbouw in Duitsland en wereldwijd." 

Voor meer informatie:
Voelkel GmbH
info@voelkeljuice.de
www.voelkeljuice.de 


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven