Tholen – Presentator Lodewijk Hoekstra, bekend van het RTL4-programma Lodewijks Groene Geluk, viel onlangs met zijn neus in de boter tijdens een bezoek aan Huiberts Biologische bloembollen. John Huiberts was namelijk net de nieuwe onkruidrobot aan het testen, waarmee hij begin juni voor het eerst de dahlia's mee hoopt te gaan wieden. "Lodewijk was zeker onder de indruk, mooi om hem dit allemaal te kunnen laten zien", vertelt John.

De programmamakers willen kijken waar de NL Greenlabel-producten vandaan komen. En dit gebeurde dus ook bij Huiberts Biologische bloembollen in Sint Maartensbrug. "We hopen met behulp van mechanisering de biologische teelt nog aantrekkelijker te maken. Dat mensen bij het zien van de beelden denken 'oh als dat zo gaat, willen wij dat ook wel'. Een kweker wordt er niet gelukkig van als er 100 mensen op een rijtje liggen te wieden en de mensen die het doen vinden het ook niet heel lang leuk. Daar moet wat op gevonden worden. Het streven is dat we de dahlia's met een robot gaan wieden. Daar gaan we 1 juni mee van start. We zijn nu aan het leren en waar nodig aan het bijsturen. We zijn heel benieuwd naar het resultaat."

De bio-bloembollenteler is blij dat Lodewijk dit hele proces met eigen ogen heeft kunnen zien. En ook andere technische aspecten maakten volgens John indruk op de presentator. "Voor ons is het op GPS rijden met de tractor gesneden koek. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de teeltregistratie. Lodewijk heeft ook even achter de plantmachine plaatsgenomen, dat vond hij erg interessant. Hij had ook niet verwacht om een onkruidrobot bij ons aan te treffen."

Robotisering biedt kansen
John erkent dat het met een ICT'er wel anders samenwerken is dan met andere boeren, maar er valt samen nog heel veel winst te behalen. "Vanuit Pixelfarming Robotics komen ze echt met interessante ideeën. Als we de agrarische sector interessant willen maken, moet er ruimte komen voor de inbreng van ICT'ers. Dan krijg je vanuit een andere lichting mensen het vak in. Zij leren de robot aan te sturen. Daarom was ik blij dat Lodewijk precies op dat moment er was en dit dus kan laten zien in Lodewijks Groene Geluk."

Minder administratieve rompslomp
Er zijn wat John betreft nog meer verbeterpunten, zo heeft hij vooral behoefte aan een sluitend systeem om de administratieve rompslomp te verminderen. "Het zou mooi zijn als je kunt planten met teeltregistratie en dit kunt gebruiken bij de oogst. Maar ik zou de gegevens van het planten ook meteen door willen kunnen sturen naar onder meer de bloembollenkeuringsdienst. Nu moet ik alles steeds weer opnieuw invoeren. Ik denk dat wat meer automatisering op administratief vlak voor veel agrariërs een uitkomst zou zijn. Om hier stappen in te kunnen zetten hebben we hulp nodig vanuit de keuringsinstanties en de overheid."

Groeiende interesse
De interesse in biologische bloembollen is echt groeiende, vertelt John. "Er komen regelmatig groenvoorzieners bij ons langs en men is dan echt enthousiast om er mee aan de slag te gaan. Ik vind nog steeds dat er meer biologische kwekers bij moeten komen. Daarin is nog het nodige werk te verzetten."

Op LinkedIn plaatste Lodewijk ook een kort verslagje van zijn bezoek aan Huiberts Biologische bloembollen: "Deze week op bezoek geweest bij Huiberts biologische bloembollen. Inspirerend hoe dit bedrijf te werk gaat met robotisering, groenbemesters, duurzaam bodem beheer enz. Te zien vanaf juni op tv bij Lodewijks Groene Geluk."

Vanaf 11 juni 17:30 uur is Lodewijks Groene Geluk seizoen 4 te zien bij RTL4.

Voor meer informatie:
John Huiberts
Huiberts Biologische bloembollen
Ruigeweg 39
1752 HB Sint Maartensbrug
06 51589603
john@huibertsbloembollen.nl 
www.huibertsbloembollen.nl