Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jesús Moreno van Biomova (Spanje)

"Geluk dat de bloei van het steenfruit vertraging heeft opgelopen"

Het Spaanse steenfruitseizoen is weer van start gegaan in de Spaanse regio Extremadura. Ook Frutas Biomova is er net begonnen met de oogst van zijn biodynamische fruit. "We verwachten een aanzienlijke opbrengst voor alle soorten, behalve voor de eerste nectarines die in mei worden geplukt", zegt Jesús Moreno van het in Valdelacalzada gevestigde bedrijf dat gespecialiseerd is in biologisch-dynamische tuinbouw. "Toen de vroegste nectarines in bloei stonden, waren er vorstnachten met temperaturen tot -5ºC. Gelukkig liep de bloei van alle andere fruitsoorten vertraging op, zodat alleen dit vroege ras verloren is gegaan."

"Eind mei, in week 21, zullen we al nectarines beschikbaar hebben met een Brixwaarde die in andere Spaanse teeltgebieden niet gehaald wordt, tot 16 graden. We gaan rond de tweede week van juni ook mooie hoeveelheden perziken, pruimen en paraguayo’s van uitzonderlijke kwaliteit oogsten. Gisteren zijn we begonnen met de oogst van onze biodynamische Nestor abrikozen. Tests geven een Brixwaarde van 17 aan."

Frutas Biomova beperkt zich echter niet alleen tot de teelt en afzet van Demeter gecertificeerd vers fruit. "We hebben ook een lijn voor de productie van fruitpuree", zegt Jesús. "Met deze nieuwe producten benutten we het fruit dat niet voor de versmarkt geschikt is. In de biosector is het aandeel van fruit dat uit de boot valt systematisch iets groter. Fruit met beurse plekken bijvoorbeeld, dat nog steeds van goede kwaliteit is, geven we met deze verwerkingslijn een tweede leven. Dit jaar hebben we ook granaatappelsap gelanceerd. Dat is 100% geperst fruit, zonder toevoegingen of zoetstoffen. Voor 250 ml granaatappelsap hebben we 1 kilo rijp fruit nodig. Iedereen die het probeert, staat versteld van de smaak en vooral van de zoetheid."


Jesús Moreno op de Fruit Logistica 2023

De purees worden verkocht in vaten van 200 kilo en zijn bestemd voor de verwerkende industrie. Net als het verse fruit wordt vrijwel de gehele pureeproductie geëxporteerd. "Je vindt onze producten in Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland of Frankrijk. Helaas wordt bio in Spanje niet op hetzelfde niveau geconsumeerd als in die landen en biodynamische producten zijn nog minder bekend." 

Bovendien heeft de inflatie – die fors is geweest voor voeding in Europa – een stempel gedrukt op de consumptie van bio. "Er wordt gezegd dat de bio-consumptie met 25-30% is gedaald." Maar niet iedereen merkt deze daling in gelijke mate op. "Sommige van onze klanten in Europa, met wie we al 25 jaar samenwerken, geven aan dat ze goede verwachtingen hebben voor de toekomst en dat de consumptie van biodynamisch voedsel op peil blijft. We krijgen deze opmerkingen vooral van klanten op groothandelsmarkten, die focussen op kwaliteit en smaak." 

In Spanje is er nog groeimarge voor bio-consumptie, en ook voor biodynamische producten, maar om die groei waar te maken is er ondersteuning nodig vanuit de overheid, stelt Jesús. "We denken daarbij aan initiatieven zoals het promoten van bio-voedsel op scholen, zodat kinderen, die de consumenten van de toekomst zijn, meer te weten komen over de biologische teelt."

Voor meer informatie:
Biomova
Tel: +34 618 096 349 (Spanje)
[email protected]
https://biomova.com

Publicatiedatum: