De wereldhandel in conventionele bananen is de afgelopen tien jaar steeds geconcentreerder geworden. Als gevolg daarvan worden de meeste bananen die in de Duitse retail worden aangeboden tegenwoordig rechtstreeks ingevoerd, waardoor de algemene omstandigheden voor kleinere fruitimporteurs moeilijker worden. Santiago Figueroa, directeur van het Duitse Tinofrutas, opgericht in 2008 en gevestigd in Neuenstadt am Kocher, wil bulkkopers in Duitsland en buurlanden een alternatief bieden met hoogwaardige bananen die door kleinschalige telers in Ecuador worden geteeld.
Tinofrutas GmbH werd in 2008 opgericht als dochteronderneming van Tinofrutas Cía Ltda. met als doel bananen van de zuidkust van Ecuador aan te bieden op de Europese markt. Dankzij Palmar, een bekende telerscoöperatie in het zuiden van Ecuador, heeft Tinofrutas nu een nog een belangrijke leverancier. "We moesten onze bananenimport vorig jaar tijdelijk stopzetten vanwege de Oekraïne-oorlog en de moeilijkere algemene omstandigheden, maar zijn nu sinds kort weer operationeel. Over het algemeen vinden we dat de conventionele bananenmarkt, vooral in Duitsland, behoorlijk verzadigd is, wat weer wordt weerspiegeld in de prijsstelling", beschrijft Figuero.
Hogere vracht- en inklaringskosten
"We moeten in de dagelijkse praktijk vechten voor elke cent," vervolgt Figueroa. De ongunstige dollarkoers en de gestegen vracht- en douanekosten zijn ook bijzonder nadelig voor de invoer uit Ecuador. "We betalen ongeveer 4,50-5,00 per colli (karton van 18 kg) aan logistieke kosten, wat veel hoger is in vergelijking met bijvoorbeeld Colombia. Dit heeft natuurlijk een negatief effect op de winstmarges. Daarom hebben we de afgelopen twee jaar aanzienlijke verliezen moeten accepteren. Toch hebben we de voorgaande jaren ook veel geleerd en staan we altijd klaar om ons aan te passen aan de snelle veranderingen in de markt."
Naast Duitsland levert Tinofrutas GmbH ook aan klanten in landen als Frankrijk en Nederland.
Lancering van het huismerk
Hierdoor heeft de geëngageerde fruitimporteur zijn bedrijf geherstructureerd. "We willen ons fundamenteel heroriënteren en meer in de richting van biologisch gaan, want we zien goede afzetmogelijkheden voor biologische bananen in Duitsland. Veel kleinschalige telers verkopen hun producten langs de weg of op lokale markten, ook al zijn de bananen qua kwaliteit onovertrefbaar. Ons doel is nu om deze producten onder één dak te brengen en als totaalconcept in Europa op de markt te brengen. Daartoe hebben we ons nieuwe huismerk Tino-Fresh gelanceerd." De eerste conventionele bananen van het huismerk worden half april in Rotterdam geleverd en de eerste biologische bananen volgen naar verwachting in de tweede helft van het jaar, aldus Figueroa.
Uitbreiding van het assortiment
Niet alleen bananen groeien en gedijen bijzonder goed in Ecuador, maar ook tal van andere tropische vruchten. Figueroa: "Daarom streven we naar uitbreiding van ons productassortiment, waarbij we in de toekomst ook pitahaya, ananas en mogelijk passiefruit willen inkopen bij kleinschalige Ecuadoraanse telers. De capaciteit is er al, dus grootafnemers kunnen te allen tijde contact met ons opnemen."
Voor meer informatie:
Santiago FigueroaTinofrutas GmbH
Gymnasiumstr. 34
74196 Neuenstadt am Kocher, Duitsland
Tel.: +49 (0)7139 5078030
info@tinofrutas.de
www.tinofrutas.de