"Fantastisch om te zien dat er zoveel regenwormen in onze bodem zitten"

Watertrappelen tussen de aspergebedden

Tholen - De eerste groene biologische asperges van Asperges Verhoeven gaan vandaag richting Udea. Erik Verhoeven teelt in Cromvoirt op acht hectare witte asperges en op vier hectare groene asperges. "Met de groene zijn we nu iets meer dan een week mee bezig. Al onze groene asperges gaan op dit moment naar Udea, buiten de paar kilo die we in onze winkel verkopen. Vanmorgen om 7 uur zijn we met drie personen begonnen om de groene asperges te snijden. Ik hoop hiermee rond het middaguur klaar te zijn. Dan worden ze vanmiddag gesorteerd, afgewogen en gebundeld en morgen gaan ze op de pallet. Binnen 24 uur liggen ze dus bij Udea. De vraag is heel groot. Volgens mij zit Nederland te schreeuwen om asperges", vertelde Erik gisterenochtend. 

Links het traditionele openingsmoment van het aspergeseizoen. En rechts Erik met de allereerste groene asperges van dit seizoen. 

Ook in de eigen winkel is de populariteit van dit echte seizoensproduct duidelijk zichtbaar. "Afgelopen weekend hebben we honderden klanten mogen verwelkomen in onze eigen winkel. En dat in een koud voorjaar, echt bizar."

Watertrappelen
Het natte en koude voorjaarsweer zorgt voor wat extra uitdagingen. Toch verloopt de teelt volgens Erik prima. "Het gaat heel goed. Eigenlijk gaat het in de asperges altijd goed. Daar had ik het vanmorgen nog met iemand over. Of nu de zon schijnt, het heel warm is en wij gigantische kilo's asperges steken. Of dat we watertrappelend tussen de aspergebedden door oefenen op de borstcrawl en de rugslag. Je hebt er niks over te vertellen en moet gewoon werken naar rato weer en qua handel daarop anticiperen."

Veel regenwormen in de bodem
Erik teelt al ruim 40 jaar asperges. Hij is de derde telersgeneratie. Sinds 2021 is Aspergekwekerij Verhoeven Skal gecertificeerd. De overstap naar biologisch doet het bodemleven zichtbaar goed, geeft de teler aan: "Dit jaar viel het me met de grondbewerking en tijdens het oogsten heel erg op dat er zoveel regenwormen er in onze bodem zitten. Dat is echt fantastisch om te zien. Eén keer Roundup spuiten en het is 'houdoe en bedankt beestjes'. Het duurt jaren voordat ze massaal weer terugkomen. Ik ben heel blij dat we voor de biologische werkwijze gekozen hebben."

Voor meer informatie:
Erik Verhoeven
Asperges Verhoeven
St. Lambertusstraat 77
5266 AD Cromvoirt
0411 641845
info@asperges-verhoeven.nl 
www.asperges-verhoeven.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.