Eierprijs stijgt bij boerderijwinkels veel minder snel dan in de supermarkten

Uit de Prijs-scan Eieren April 2023 van Lekkerder bij de Boer blijkt dat de prijs van eieren die rechtstreeks worden gekocht bij boerderijwinkels, veel minder snel zijn gestegen dan die in de supermarkten. De prijsstijging bij supermarkten is meer dan 215% vergeleken met de prijsstijging bij boerderijwinkels.

Volgens onderzoek van het CBS blijkt dat consumenten in februari 2023 voor eieren bij de supermarkt gemiddeld 26,3% duurder uit zijn dan een jaar geleden.

Uit de Prijs scan Eieren April 2023, gehouden onder 200 boerderijwinkels en stalletjes, aangesloten bij Lekkerder bij de Boer, komt naar voren dat diezelfde consument weliswaar bij de boer ook te maken heeft met stijgende prijzen, maar dat deze veel minder hard zijn gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2022; namelijk gemiddeld 12,2%. Een kwart van de respondenten verkoopt biologische eieren. 

Boer flink goedkoper dan supers
Uit de prijs-scan van Lekkerder blijkt verder dat gangbare eieren in april 2023 bij de boer gemiddeld 2,61 euro per doos van 10 kosten en eieren die biologisch zijn, gemiddeld 3,38 euro. Gangbare eieren hadden te maken met een prijsstijging van 13,7% en biologische eieren zijn met 10,3% gestegen. Een doos van 10 eieren kost bij de boer momenteel gemiddeld 2,61 euro. Supermarkt Albert Heijn rekent voor 10 eieren gemiddeld 4,10 euro en Jumbo gemiddeld 4,43 euro.

Hoop op daling, maar lichte stijging nog verwacht
Boerderij verkooppunten hebben verschillende verwachtingen over de prijs van eieren voor de komende maanden. Sommige verwachten dat de prijzen gelijk blijven of iets zullen stijgen, terwijl anderen hopen op dalingen. Verschillende factoren zoals de kosten van het voer, de lonen en de verpakkings- en transportkosten hebben invloed op deze prijsverwachtingen. Respondenten geven aan dat de prijzen afhankelijk zijn van de inkoopprijzen die collega-boeren hanteren en dat sommigen de prijzen willen verhogen om hun winstmarge te behouden. Over het algemeen lijkt de rode draad te zijn dat de prijzen van eieren zullen blijven fluctueren. De meeste respondenten houden rekening met enige prijsstijging in de nabije toekomst, maar er is geen eenduidige verwachting onder de verkooppunten.

Voor meer informatie:
Lekkerder bij de Boer B.V.
communicatie@lekkerder.nl 
www.lekkerder.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.